U Beloj Crkvi uspešno realizovan IPA projekat "Čuvari tradicije"

Autor :  Dec 19, 2018

U Beloj Crkvi uspešno je realizovan IPA projekat prekogranične saradnje Rumunije i Srbije „Čuvari tradicije“.

Projekat su zajedničkim snagama realizovali opština Bela Crkva, opština Svinjice iz Rumunije i Udruženje „Tomilend“ iz Moldave Nove.

Aktivnosti u okviru realizacije projekta bile su usmerene na promociju i očuvanje kulturnog nasleđa i turističkog potencijala regiona.

Budžet za Belu Crkvu iznosio je 187.788,90 evra, a glavne aktivnosti realizacije projekta su obnova Doma kulture u Kusiću.  Takođe, osnovano je i KUD „Čuvari tradicije“ koje čine članovi KUD „Vukomir Vidić – Uča“ iz Kusića, udruženja „Tomilend“ i predstavnici opštine Svinjice.

 

Predsednik opštine Bela Crkva Darko Bogosavljević istakao je važnost realizacije projekta za opštinu Bela Crkva, posebno naglasivši značaj rekonstrukcije Doma kulture u Kusiću koji će koristiti ne samo predstavnici udruženja iz Bele Crkve, već i iz okoline.

- Bilo je određnih problema prilikom realizacije projekta, jer su tri subjekta koji realizuju projekat: opština Bela Crkva, opština Svinjice i  udruženje „Tomilend“ iz Moldave Nove, imali svoje želje i različito viđenje same realizacije projekta. Na moje veliko zadovoljstvo, kao i zadovoljstvo svih učesnika projekta, posebno žitelja ovog područja i korisnika rekonstruisanog Doma kulture u Kusiću, koji će koristiti i udruženja iz okoline, uspešno smo završili projekat i nadam se nastavku saradnje sa našim prijateljima iz Rumunije,  rekao je predsednik opštine Bela Crkva Darko Bogosavljević.

Projekat „Čuvari tradicije“ ocenjen visokom ocenom od strane finansijera, odnosno EU, što opštini Bela Crkva daje dodatne bodove za naredne projekte prekogranične saradnje, na kojima će belocrkvanska opština aplicirati, objašnjava Bogosavljević.

U proteklih 18 meseci održane su i brojne radionice, manifestacije i kulturni događaji koji su okupili ljubitelje igara i pesama, narodnih rukotvorina i tradicije i u Rumuniji i u Srbiji, a to je i bila namera, saradnja i povezivanje stanovništva, sa obe strane rumunsko-srpske granice .

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Jun 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30