Kako se rešiti bolova u mišićima?

Preporučujemo

Bol u mišićima je u većini slučajeva normalna pojava do koje dolazi kada preforsiramo svoj organizam ili uvedemo neku novu aktivnost koju do sada nismo radili. Bol u mišićima je uobičajen nakon vežbanja ili povećane sportske aktivnosti, ali ako vas mišići bole svaki dan, onda bi trebalo malo više pažnje da posvetite svom zdravlju.

Važno je znati da se bol u mišićima može pojaviti i kod odraslih i kod dece. U zavisnosti od jačine i uzroka bola, ova situacija može izazvati blagu do ekstremne nelagode. Obično se leči sam od sebe nakon nekoliko dana, ali ako to ne da željene rezultate, možete primeniti neke od sledećih proverenih metoda.

Pijte dovoljno tečnosti

Jedna od najvažnijih stvari koju možete da uradite da biste se rešili bolova u mišićima jeste da pijete dovoljno tečnosti. Ovo ne samo da će „podmazati“ vaše zglobove, već će pravilna hidratacija ubrzati oporavak i pomoći u smirivanju upale.

Kako bi ovaj napitak bio ukusniju, možete dodati malo himalajske soli i limuna, a kasnije u toku dana nastaviti da pijete vodu. Trebalo bi da popijete u proseku između dve i tri litre obične vode.

Zakažite profesionalnu masažu

Masaža je dobra za naše telo i terapeut kada nas masira kao da svojim rukama izbacuje bol pravo iz mišića, dok vam svi nervni završeci trepere. Može vam se učiniti da pritisak na bolno mesto boli na trenutak, ali onda bol naprasno nestaje.

Osećaj blagostanja ne dolazi samo iz fizičkog aspekta masaže. Hemijske reakcije koje se dešavaju u našem organizmu izazvane trljanjem kože igraju značajnu ulogu u ublažavanju bola. Kada terapeut izvrši pritisak na našu kožu, on stimuliše vagusni nerv. Ovaj senzorni nerv oslobađa hemijski koktel zdravlja u vaš krvotok.

Pritisak na ovaj nerv direktno pokreće oslobađanje acetilholina. Ovaj hemijski glasnik ne samo da menja način na koji osećamo bol, već i aktivira puteve u mozgu odgovorne za oslobađanje endorfina.

Spremite toplu kupku

Topla kupka je jedan od najboljih načina da se opustite nakon napornog treninga ili kada imate bolove u mišićima. Preporučuje se da koristite so za kupanje. Topla voda će pomoći da se so rastvori koja oslobađa magnezijum, mineral koji se može apsorbovati kroz kožu. Magnezijum pomaže našim mišićima da se opuste.

Masirajte stopala

Ne samo da vaša stopala sadrže hiljade nervnih završetaka, već se sastoje od 52 kosti, jedne četvrtine svih kostiju u vašem telu. Tetive mišića u vašim stopalima služe kao vezivno tkivo za vaše udove i kada vas bole stopala, boli vas i ostatak tela.

Masaža stopala može pomoći u preusmeravanju fokusa, ali i više od toga, to je nešto što možete učiniti za sebe, a oseća je božanstven.

Blago istezanje

Ukoliko dugo sedite na poslu ili ste se preforsirali na treningu, razmislite o tome da blago istegnete vaše telo. Ovo može biti idealan način da pokrenete proces oporavka. Za više informacija o istezanju, možete pitati svog terapeuta, u zavisnosti od intenziteta bola i upale, kako ne biste dodatno pogoršali stanje.

Kinezi trake

Metoda kinezi trakama zasnovana je na nauci koja sugeriše da se fiksiraju određeni delovi tela, dok se krvi i drugim telesnim tečnostima dozvoljava da se slobodno kreću kroz i oko povređenog mišića. Kinezi traka stabilizuje povređeno područje tako što se lagano lepi za kožu i vrši pritisak na tkiva oko kojih je traka omotana.

Ova traka omogućava vezivnom tkivu koje okružuje zahvaćeni mišić ili tetivu da se kreće zajedno sa telom. Nežno omogućava slobodan protok krvi i limfne tečnosti za čišćenje i lečenje upale bez upotrebe lekova ili operacije.

Ova specijalna traka pomaže u poboljšanju cirkulacije, podržava mišiće, omogućava zarastanje unutrašnjih povreda, pomaže u sprečavanju daljih povreda mišića i dozvoljava kretanje. Ako imate povredu ili upalu mišica, preporučujemo vam da probate kinesio taping beograd.

kinesio taping

Smanjite upalu ledom

Primena kupki sa ledom ili hladnom vodom, koja je takođe poznata kao krioterapija, često se koristi u rehabilitacionim centrima kako bi se smanjio bol, otok i podstakao oporavak. Istraživanja pokazuju da led može efikasno da ubrza proces oporavka, pomažući telu da se vrati u normalu. Za najbolje rezultate, prislonite led na bolno mesto i držite dok ne osetite olakšanje.

Koristite kreme i gelove za upalu

Ovi proizvodi često sadrže kamfor, zagrevajući analgetički anestetik koji se koristi za ublažavanje bolova. Ako ih nanosite nakon kupanja, sačekajte da se vaša koža ohladi da biste izbegli iritacije.

- Advertisement -spot_img

Poslednje objave