10 pravila za uređenje dečje sobe po feng šuiju

Preporučujemo

Feng šui je drevna kineska metoda koja ima za cilj stvaranje harmoničnog i uravnoteženog životnog okruženja uređivanjem nameštaja i dekora na određeni način. Kada je u pitanju uređenje dečije sobe, feng šui može biti koristan alat za stvaranje mirnog i opuštajućeg prostora. Evo nekoliko saveta kako da uredite dečiju sobu prema tehnikama i metodama feng šuija.

Kombinujte umirujuće boje

Paleta boja koje izaberete za dečiju spavaću sobu može u velikoj meri uticati na njihovo raspoloženje i ponašanje. Prema feng šuiju, meke pastelne boje kao što su svetlo plava, roze i zelena su umirujuće, dok jarke boje poput crvene i narandžaste mogu biti previše stimulativne za decu. Koristite ove umirujuće boje kao primarnu paletu boja za zidove i posteljinu

Kombinujte umirujuće boje

Postavite krevet u pravi položaj

U feng šuiju, komandna pozicija je deo u prostoriji koja pruža najveću sigurnost i kontrolu. U dečijoj spavaćoj sobi krevet treba postaviti u komandni položaj, a to je najudaljeniji ugao sobe od vrata, ali ipak okrenut prema vratima. Ovakav položaj omogućava detetu da vidi vrata i da se oseća sigurno i zaštićeno dok spava.

Eliminišite nered

Nered može stvoriti stagnirajuću energiju i poremetiti tok chi (energija životne snage) u prostoriji. U dečijoj spavaćoj sobi važno je da prostor bude čist i bez nereda. Koristite rešenja za skladištenje kao što su kante, korpe i police da bi igračke i knjige bile organizovane i van poda. Čist i organizovan prostor može pomoći deci da se osećaju smireno i fokusirano.

Koristite blago osvetljenje

Osvetljenje igra važnu ulogu u feng šuiju, jer može uticati na raspoloženje i energiju sobe. U dečijoj spavaćoj sobi najbolje je koristiti blago osvetljenje kao što su stone lampe i zidne svetiljke, a ne jaka plafonska svetla. Blago osvetljenje stvara opuštajuću i umirujuću atmosferu koja može pomoći deci da se opuste pred spavanja.

Roletne na prozorima su veoma bitne jer stvaraju određenu vrstu energije. Mala deca i bebe uglavnom spavaju tokom dana. Takođe, zahtevaju adekvatnu količinu svetlosnih uslova za optimalan san. Koristite zavese ili draperije kako biste blokirali svetlost i stvorili umirujuću atmosferu za čvrst san.

Koristite blago osvetljenje

Unesite dašak prirode u prostoriju

Priroda je suštinski element u feng šuiju, jer nas povezuje sa zemljom i promoviše osećaj smirenosti i blagostanja. U dečiju spavaću sobu ubaciti biljke, cveće i prirodne materijale kao što su drvo i kamen. Mali akvarijum takođe može doneti osećaj mira u prostor.

Izbegavajte ogledala

Prema feng šuiju, ogledala mogu stvoriti energetski disbalans u sobi, posebno u dečijoj spavaćoj sobi. Ogledala mogu odražavati negativnu energiju i poremetiti tok či-ja. Ako morate imati ogledalo u sobi, ono treba da je postavljeno na mesto gde ne reflektuje krevet ili dete dok spava.

Ukrasite zidove pozitivnim slikama

Slike i umetnička dela mogu snažno uticati na naše raspoloženje i energiju. Dečiju spavaću sobu ukrasite pozitivnim slikama kao što su pejzaži, životinje i srećna deca. Izbegavajte slike nasilja ili agresije.

Izbegavajte oštre uglove i ivice

Oštri uglovi i ivice u dečijoj spavaćoj sobi mogu stvoriti negativnu energiju i izazvati nesreće. Preporučljivo je da se bira nameštaj sa zaobljenim ivicama i izbegavati postavljanje oštrih predmeta ili dekora u prostoriju. Ovaj aranžman promoviše sigurnost i stvara skladniji prostor.

Police

Police

Otvorene police treba izbegavati po svaku cenu. Za njih se kaže da izazivaju ono što se u feng šuiju naziva „otrovne strele“. Uvek koristite police za knjige ili generalno police sa vratima.

Takođe se savetuju staklena vrata kako bi se izbegao sukob energije. Ako ipak odlučite da imate otvorene police, koristite neke od ovih modela i pratite sledeće savete:

  • Koristite police sa zaobljenim uglovima
  • Postavite knjige uz ivice police.
  • Koristite neki prekrivač kako biste prekrili deo police

Odvojen deo za učenje

Feng šui savetuje da prostor za učenje ne bude u spavaćoj sobi, pošto radno mesto ne bi trebalo da ometa mesto za odmor. Ali većina roditelja postavlja sto za učenje svog deteta u samu spavaću sobu.

  • Ako nemate drugog izbora i ako morate da postavite sto u spavaću sobu, onda se možete poslužiti ovim trikovima kako biste smanjili jang energiju oko sobe:
  • Koristite preklopni paravan ili neku vrstu barijere da biste podelili prostor zaštitili svoj krevet od stola za učenje.
  • Postavite feng šui kristalnu piramidu između kreveta i stola za učenje da biste raspršili či energiju
- Advertisement -spot_img

Poslednje objave