Kako Napraviti Domaći Pelinkovac?

Preporučujemo

Pelinkovac je svima dobro poznat aperitiv, koji se godinama unazad služi na proslavama, ali da li ste znali za njegova lekovita svojstva.  Na prvi pogled, to je jedna dosta neatraktivna biljka, ali veoma zdrava i aromatična

Do pre neku godinu, naučnici su smatrali da pelin ima toksične materije u sebi, međutim, to su samo male količine, koje ne mogu da naštete odraslom čoveku.

Aromatičan miris i gorak ukus su nešto po čemu se pelin razlikuje. Takođe, gorak ukus listova dolazi od supstance koja se zove apsintin, koja nije otrovna. 

Baš zbog ove supstance pelin se upotrebljava kao lek. Sa druge strane, treba da obratite pažnju na drugi sastojak pelina, etersko ulje, koja je blago toksična i ljuta tečnost. 

Ova biljka doseže visinu do 1,5m, raste kao korov i ima zeljasto stablo. Cela bilja je obrasla mekim svilenkastim dlačicama što joj daju srebrnu boju. Treba napomenuti da pelin cveta u leto. Još su drevni narodi koristili pelin za lečenje mnogih bolesti, posebno za lečenje bolova u stomaku, gasova, poboljšanja varenja

Takođe se pelin upotrebljava za lečenje crevnih parazita, protiv šećerne bolesti, jačanja imuniteta, zapaljenja sluznice, stabilizovanja menstruacije i mnogih drugih! Imajte u vidu da se pelin, kao i sve druge gorke biljke, uzimaju pre jela. Ukoliko ne želite da pravite pelinkovac u domaćoj radinosti, mi vam možemo ponuditi naš proizvod, vrhunskog kvaliteta. 

biljka pelin

Ako pak imate vremena i želite da prodajete kroz ceo proces, mi imamo savršen recept za vas! 

Recept Za Domaci Pelinkovac 

Potrebni Sastojci

  • 7,5 litara domaće jake rakije, najbolje šljive 
  • Pola šoljice voce
  • 250g šećera 
  • 2 supene kašike pelina ili dve grane svežeg pelina dužine 20cm 
  • 1 supena kašika trave ive 
  • 2 supene kašike majčine dušice 
  • 2 supene kašike matičnjaka 
  • 2 supene kašike listova nane 
  • 2 supene kašike listova žalfije
  • 1 kafena kašičica kičice 
  • 1 kašičica mlevenog korijandera 
  • Par karanfilića
  • Par zvezdastih anisa, može, a i ne mora 
  • 1 štapić cimeta 
  • Kora od pomorandže

Kako Pripremiti?

Prvo što ćete uraditi jeste da ćete naseckati grančicu pelina i staviti je zajedno sa šećerom u posudu, na laganu vatru. Potrebno je smesu neprestano mešati dok se šećer ne karamelizuje i ne postane tamno-smeđa masa. 

Dok ovaj proces karamelizacije traje, nemojte raditi ništa drugo, kao pričati telefonom, prati sudove, jer se lako može desiti da se vam šećer pregori. Kada postignete ovu tamno-smeđu boju, odnosno karamelu, nalijte vodu u šećer

Nemojte se plašiti ako se smesa odjednom stvrdne i ako deluje da se nikada neće rastopiti. Samo pustite vodu da se lagano krčka i sešer će se polako otopiti. Nakon nekoliko minuta, maknite šećer sa vatre i dodajte drugu grančicu pelina u još vruću tečnost. Pustite da se ova smesa ohladi. 

U veću teglu dodajte preostale sastojke, a što se tiče pomorandže, koristite samo narandžasti deo i zalijte sa rakijom i ohlađenom karamelizovanom tečnošću.

Dobro zatvorite teglu i držite je na hladnom i tamnom mestu pet dana. 

Nakon pet dana, procedite liker kroz gazu i sipajte ga u litarske čaše. Takođe skuvajte veoma jak čaj od hibiskusa, kako biste dopunili flaše do vrha i doterali ukus pelinkovca. Otavite pelinkovac da odstoji jedan dan u frižideru, posle toga je spreman za korišćenje. 

Možete Uzgajati Pelin Kod Kuće

Iako se može činiti da je pelin najbolje brati u divljini, zapravo ga je vrlo lako uzgajati. Apsolutno možete da uzgajate pelin kod kuće. Postoji dosta baštovana koji se specijalizuju za kultivisanje velikog i sitnog pelina za proizvodnju pelinkovca. Dakle, nema razloga da oklevate da zasejete sopstvene biljke pelina. 

Mnoge vrste se nalaze u baštenskim centrima i, a kao i većinu stvari, možete naručiti svoje biljke preko interneta. Najbolji način da pronađete ovu višegodišnju biljku je da je potražite pod njenim latinskim imenom, Artemisia absinthium. Takođe je prilično lako uzgajati i samo joj je potrebno mnogo sunca, rezidbe i suve, dobro drenirane zemlje.

domaci pelinkovac

Pelin Vas Neće Izludeti

Pelin, kao što verovatno znate, tradicionalno se koristio za pravljenje apsinta. Da, sadrži tujon, jedinjenje koje može izazvati napade i smrt u veoma visokim dozama, ali koncentracija koja se nalazi u apsentu neće vas dovesti do halucinacija. Jedini razlog zašto su ljudi poludeli od pića sa „zelenom vilom“ je bila prevelika količina alkohola koja se nalazi u napitku.

Tokom procvata apsenta sredinom 19. veka u Francuskoj, većina boca je sadržavala oko 70 procenata ABV – oko dvostruko više od prosečne količine alkohola u džinu, votki i viskiju. Što se pelinkovca tiče, ta količina je još manja. 

- Advertisement -spot_img

Poslednje objave