Koja je razlika između bradavica i papiloma?

Preporučujemo

Bradavice su uobičajena kožna stanja koja se javljaju kada virus zarazi kožu. Papilomi su benigni tumori koji takođe nastaju kao posledica virusne infekcije kože. Međutim, iako su ova dva stanja povezana s virusom, postoje razlike u njihovom nastanku, simptomima i lečenju.

Šta su bradavice?

Bradavice su kožne izrasline koje se obično pojavljuju na rukama, nogama, licu i drugim delovima tela. Uzrokovane su virusom humane papilome (HPV), koji se može prenositi direktnim kontaktom s kožom ili kroz otvorene rane na koži. Bradavice mogu biti ravne, okrugle ili nepravilnog oblika i mogu biti različitih veličina i boja.

Bradavica

Šta su papilomi?

Papilomi su benigni tumori koji se pojavljuju na koži. Nastaju kada HPV virus zarazi ćelije kože i uzrokuje nekontrolisan rast ćelija. Papilomi mogu biti ravni ili ispupčeni, a često se nalaze na licu, vratu, grudima, leđima i drugim delovima tela. Mogu biti različitih veličina i boja.

Kako se leče bradavice?

Bradavice obično nestaju same nakon nekoliko meseci ili godina. Međutim, ako su velike, bolne ili se nalaze na vidljivom mestu, mogu se ukloniti raznim metodama. Ove metode uključuju primenu lekova na kožu, krioterapiju (tretman tečnim azotom), elektro koagulaciju (uklanjanje električnom strujom) ili hirurško uklanjanje.

Kako se leče papilomi?

Papilomi se takođe mogu ukloniti, ali lečenje zavisi od vrste papiloma i oblasti na kojoj se nalaze. Za manje papilome, lekar može preporučiti primenu lekova na kožu. Veće papilome je moguće ukloniti krioterapijom, elektro koagulacijom ili hirurškim putem.

Bradavice i papilomi su kožna stanja koja se javljaju kada virus zarazi kožu. Iako su slični, postoji razlika u njihovom nastanku, simptomima i lečenju. Ako imate bilo kakve promene na koži koje vas zabrinjavaju, obratite se svom lekaru kako biste dobili preciznu dijagnozu i savet o lečenju.

Kako ukloniti bradavice i papilome?

Papilomi

Postoje različiti načini za uklanjanje bradavica i uklanjanje papiloma. Neki od najčešćih načina su:

  • Primena lekova na kožu: Lekovi koji se primenjuju na kožu obično sadrže sastojke poput salicilne kiseline, mlečne kiseline ili triklorooctene kiseline, koje pomažu u uklanjanju bradavica i papiloma. Ovi lekovi se obično primenjuju kod kuće i mogu zahtevati redovnu primenu tokom nekoliko nedelja ili meseci.
  • Krioterapija: Ovo je metoda uklanjanja bradavica i papiloma koja koristi tečni azot da zamrzne i uništi promene na koži. Ovaj tretman se može obaviti u ordinaciji lekara i obično traje samo nekoliko minuta.
  • Elektro koagulacija: Ova metoda uklanjanja bradavica i papiloma koristi električnu struju da uništi tkivo. Ovaj tretman se takođe može obaviti u ordinaciji lekara.
  • Hirurško uklanjanje: Za neke veće ili uporne bradavice i papilome, lekar može preporučiti hirurško uklanjanje. Ova procedura može se obaviti lokalnom anestezijom, a podrazumeva uklanjanje promena na koži skalpelom ili drugim hirurškim instrumentima.

Važno je napomenuti da se pre bilo kakvog tretmana za uklanjanje bradavica i papiloma, treba posavetovati sa lekarom kako bi se utvrdila tačna dijagnoza i najbolji način lečenja za vaš specifični slučaj.

Prirodni lekovi za bradavice I papilome

Postoji nekoliko prirodnih lekova koji se smatraju efikasnim u tretiranju bradavica i papiloma. Međutim, važno je napomenuti da nema dovoljno dokaza o njihovoj efikasnosti. Pre primene nekog od ovih prirodnih lekova, potrebno je konsultovati se sa lekarom kako bi se utvrdila dijagnoza i lečenje.

  • Ulje čajnog drveta: Ulje čajnog drveta ima antimikrobna i antivirusna svojstva, pa se smatra da ima efekata u borbi protiv HPV virusa. Pre primene ulja čajnog drveta, potrebno ga je razrediti s nekim baznim uljem i naneti na kožu.
  • Jabukovo sirće: Jabukovo sirće obično se koristi u tretiranju bradavica i papiloma. Potrebno je navlažiti vatu ili tupfer jabukovim sirćetom i naneti na bradavicu ili papilom, zatim pokriti flasterom. Ovu proceduru potrebno je ponavljati nekoliko nedelja.
  • Aloja vera: Aloja vera ima umirujuće svojstva i može pomoći u smanjenju upale kože oko bradavica i papiloma. Pre primene aloja vere, potrebno je ukloniti gornji sloj kože u blizini bradavice. Zatim, potrebno je naneti gel aloja vere i prekriti ga flasterom. Ovu proceduru potrebno je ponavljati nekoliko puta dnevno.
  • Beli luk: Beli luk ima antibakterijska i antivirusna svojstva i može pomoći u suzbijanju HPV virusa. Pre primene belog luka, potrebno ga je usitniti i naneti na bradavicu ili papilomu, a potom prekriti flasterom. Ovu proceduru potrebno je ponavljati nekoliko puta dnevno.

Iako ovi prirodni lekovi imaju svojstva koja pomažu u borbi protiv bradavica i papiloma, neophodno je posetiti lekara koji će utvrditi pravu dijagnozu i preporučiti adekvatno lečenje.

- Advertisement -spot_img

Poslednje objave