Čas književnosti Belocrkvanske gimnazije i ekonomske škole odražan u biblioteci

Autor :  Apr 10, 2018

Vođeni idejom svojih profesorki da mogu umesto jednog od naslova iz lektire da odaberu knjigu po želji, učenici prvog i drugog razreda Belocrkvanske gimnazije i ekonomske škole su sa profesorkama Marinom Gava i Ivanom Petrović posetili Narodnu biblioteku u Beloj Crkvi. Bila je to prilika i da se upoznaju sa radom biblioteke koja nudi daleko širi spektar usluga nego što su znali i očekivali.

Polazeći od činjenice da je mladima dosadno sve što predstavlja obavezu, a sa namerom da đacima ponude promenu, profesorke su zamolile bibliotekarke da učenicima sugerišu odabrane naslove primerene njihovom uzrastu, ali je ostavljena i mogućnost da sami odaberu i knjige koje nisu bile na listi. Dogovor je da su svakako svi učenici u obavezi da pročitano delo javno prezentuju na času. Šetali su po depoima, upoznali se sa kapacitetima biblioteke, saznali šta kao članovi biblioteke mogu da dobiju osim pozajmljivanja knjiga.

- Čitanje je generalno devalvirano. Deca ga doživljavaju kao obavezu i samim tim imaju otklon prema čitanju, a sa druge strane, primetno je da ima dece koja čitaju i htele smo da uvažimo njihovo mišljenje što se tiče naslova koji su im interesantni. Svaki nastavnik ima pravo da nastavni plan i program izmeni do 30% i mi smo odlučile da na ovaj način približimo knjigu učenicima, i da dobijemo povratnu informaciju o njihovim interesovanjima. Književnost je predmet koji ima prostora za interakciju, kaže Marina Gava profesorka srpskog jezika i književnosti.

Svako je pronašao knjigu za sebe, sam ili uz pomoć bibliotekara. A u knjigama - čitavi svetovi, mirisi i boje, ljudi, predeli, iskustva... neka i poput ovog koje su doživeli učenici Belocrkvanske gimnazije i ekonomske škole a koja će pojedine verovatno trajno vezati za knjigu, jer kako kažu profesorke-sve što je slobodno i spontano ima više šanse za uspeh kod mladih.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Mart 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31