Članci poređani po datumu: Ponedeljak, 15 April 2019
Ponedeljak, 15 April 2019 10:46

Katastar od danas ponovo dostupan građanima

Građani Srbije od danas ponovo mogu da dobiju usluge u službama za katastar nepokretnosti, u skladu sa Odlukom o minimumu procesa rada u RGZ-u, a koju je doneo direktor te institucije Borko Drašković na osnovu uredbe Vlade Srbije.

Objavljeno u Vesti

U sklopu realizacije redovnih zadataka Centar Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu Pančevo u narednom periodu izvršiće pozivanje lica iz rezervnog sastava koja nisu služila vojni rok a imaju između 30 i 35 godina života radi ocene zdravstvene sposobnosti za službu u rezervnom sastavu.


Istovremeno će biti izvršeno i pozivanje lica iz rezervnog sastava koja imaju između 30 i 35 godina života i koja su ocenjena da su sposobna za vojnu službu, radi uputa na osnovnu obuku. Obuka lica iz rezervnog sastava realizovaće se u Prvom centru za obuku u Somboru, u periodu od 13.05.2019. do 31.05.2019. godine.

Planirana pozivanja realizuje se na osnovu odredbi člana 79a. stav 2., tačka 1. Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi koje se odnose na pripremu građana za odbranu zemlje.

Za sve informacije obratite se u Centru Ministarstva odbrane Pančevo, ulica Miloša Obrenovića broj 1 ili na brojeve telefona 013/319 – 759 i 013/326 – 165.

Objavljeno u Vesti

Podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje po košnici pčela počinje danas  15. aprila i trajaće do 31. maja tekuće godine, objavila je Uprava za agrarna plaćanja.

Objavljeno u Vesti

Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, raspisao je konkurs o dodeli bespovratnih sredstava porodicama u kojima se rodi treće ili četvrto dete, a za rešavanje stambenog pitanja ili za unapređenje uslova stanovanja na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine, za 2019. godinu.

Objavljeno u Vesti

Ministarstvo privrede predstavilo je dva programa podrške za mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnike, putem kojih su firmama na raspolaganje stavljena bespovratna sredstva države i povoljni krediti partnera.


Od tri programa za koje je Ministarstvo obezbedilo 1,7 milijardi dinara – bespovratno, predstavljena su dva – za podršku razvojnim projektima i nabavku nove proizvodne opreme i alata.

Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović poručila je da je veoma važno da ovakvi programi traju i da je interesovanje veliko.

- Zbog velikog interesovanja, svake godine kroz te programe odvajamo sve više sredstava, jer se na taj način podstiču investicije, uvećanje prihoda i rast BDP-a. Cilj nam je da podržimo mikro, mala i srednja preduzeća koja se bave proizvodnjom, kao i građevinske firme koje imaju nameru da prošire proizvodnju, odnosno da kupe novu mehanizaciju ili opremu, rekla je pomoćnica ministra privrede, rekla je Obradović Jovanović.

Programi kombinuju bespovratna sredstva Ministarstva i povoljno kreditne linije sa ulaganjima klijenta, rekla je ona, ističući da je na taj način ukupan efekat investicija četiri do pet puta veći.

Ministarstvo realizuje razvojni program u saradnji sa Fondom za razvoj, a program za nabavku nove opreme sa odabranim poslovnim bankama i lizing kućama.

Direktorka Fonda za razvoj Slađana Backović pozvala je privrednike da se prijave, jer su, kako je rekla, kreditne linije kroz ove programe ubedljivo najpovoljnije.

Direktor sektora usluga Privredne komore Srbije Miroslav Lutovac rekao je da su privrednici vrlo zainteresovani za ovu vrstu podrške, te da su ovakvi skupovi način da se bolje informišu o pojedinačnim programima.

Objavljeno u Vesti

Najnovijim izmenama i dopunama Porodičnog zakona uvodi se potpuna zabrana fizičkog kažnjavanja i upotrebe fizičke sile prilikom vaspitanja deteta, najavio je za Politiku Dragan Vulević, posebni savetnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a prenosi Tanjug.rs.


Smisao uvođenja ovih zabrana, međutim, nije kažnjavanje, već edukacija roditelja o nenasilnim metodama vaspitanja.

Dragan Vulević dodaje da niko neće ići u zatvor, niti će biti lišen roditeljskog prava ako je dete dobilo ćušku, čvrgu ili udarac po zadnjici.

- Roditeljima će biti ponuđena edukacija o nenasilnim metodama vaspitanja i to u okviru savetovališta za brak i porodicu, razvojnih savetovališta, škola za roditelje. Mi smo svesni da nećemo dobiti rezultate za godinu dana, jer je menjanje stavova i ponašanja proces za koji je potrebno vreme", rekao je Vulević za Politiku.

Vulević podseća da je sadašnjim zakonom već predviđeno (delimičo) lišavanje roditeljskog prava ako roditelj kontinuirano sprovodi fizičko kažnjavanje, koje se može označiti kao zlostavljanje deteta.

Cilj izmena zakona jeste da u svesti roditelja postoji ideja da je fizičko kažnjavanje deteta zakonom zabranjeno i da u vaspitavanju mališana nije neophodno koristiti prut i demonstrirati zakon jačeg.

Izvor: Tanjug.rs, Foto: pixabay

Objavljeno u Vesti