Članci poređani po datumu: Četvrtak, 08 Mart 2018

Maksimalna količina alkohola u krvi za vozače biće smanjena sa 0,3 na 0,2 promila, uz veće sankcije za prekoračenje brzine, dok će kazne za nevezivanje pojasa biti duplirane, predviđeno je izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja.

Objavljeno u Vesti
Četvrtak, 08 Mart 2018 14:36

Lidl u Vršcu otvara Konkurs za prodavce

Kompanija Lidl Srbija sutra raspisuje konkurs za zapošljavanje više od 1000 prodavaca u velikom broju gradova širom Srbije. Ovaj prvi savremeni diskontni lanac u našoj zemlji, operativno poslovanje će započeti tokom 2018. godine, istovremenim otvaranjem između 10 i 20 prodavnica.

Objavljeno u Vesti

Od prve audicije održane 28.02.2011. godine u prostorijiama Kulturno prosvetnog udruženja „Česi Južnog Banata“ prošlo je sedam godina, tokom kojih je hor „Bella musica“ zabeležio desetine nastupa u zemlji i inostranstvu i osvajao značajna priznanja. Od 2013.godine je gradski hor.

Objavljeno u Vesti

Pokrajinski zavod za sport i medicinu sporta raspisao je Konkurs za upis kandidata na program stručnog osposobljavanja trećeg nivoa


Konkurs je raspisan u cilju unapređenja i razvoja stručnog rada u organizacijama u oblasti sporta, a u skladu sa Zakonom o sportu.
 

Program stručnog osposobljavanja trećeg nivoa podrazumeva 240 časova, za sticanje zvanja Sportski operativni trener, za sledeće sportske grane: Atletika, Badminton, Biciklizam, Boks, Boćanje, Vaterpolo, Veslanje, Gimnastika, Karate, Kajak-kanu, Kik boks, Košarka, Kuglanje, Odbojka, Sportski ples, Plivanje, Rvanje, Rukomet, Savate, Stoni tenis, Streljaštvo, Tenis, Tekvondo, Triatlon, Fudbal , DŽudo i Fitnes.

Prijavljivanje se vrši do 31.marta 

Opširnije informacije možete pronaći: OVDE

Objavljeno u Vesti
Četvrtak, 08 Mart 2018 08:21

Murali stari gotovo dva veka

Belocrkvanka Milijana Stanković, nastavnica likovne kulture u penziji živi u jednoj od kuća sa najlepšim ajnforom na čijim su zidovima oslikani murali, a na plafonu ornamenti stari verovatno koliko i sama kuća koju je u 18. veku sagradila porodica Siegl. Nekoliko kuća dalje nalazio se i hotel “Siegl”.

Objavljeno u Vesti

JKP „Belocrkvanski komunalac“ pokrenulo je akciju pod nazivom „Sakupi i uštedi-recikliraj i pobedi“, a namenjena je učenicima belocrkvanskih osnovnih i srednjih škola. Akcija sakupljanja sekundranih sirovina počela je tokom „Dečije nedelje“, a trajaće do kraja maja 2018.godine. OŠ „Sava Munćan“ iz Kruščice sa samo 74 učenika trenutno ima najviše prikupljenog papira i PET ambalaže.

Objavljeno u Vesti
Četvrtak, 08 Mart 2018 08:13

Danas je Međunarodni dan žena

Širom sveta 8. Mart obeležava se Međunarodni dan žena, u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i marš više od 15.000 žena u Njujorku koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.


Dan žena ustanovljen je na Drugoj međunarodnoj konferenciji žena socijalista, 8. marta 1910. godine u Kopenhagenu, na inicijativu Nemice Klare Cetkin, tadašnje liderke ženskog radničkog pokreta.

Dan žena prvi put je obeležen 1911. godine u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj, kada je više od milion žena i muškaraca prisustvovalo skupovima na kojima je zahtevano da žene glasaju na izborima, da im se omogući da zauzimaju javne položaje, da imaju pravo na rad i stručno obrazovanje.

Demonstracije radnica održavale su se u skoro svim većim evropskim gradovima svake godine do 1915. i širenja Prvog svetskog rata.

Glavni zahtev bio je da evropske zemlje konačno uvedu univerzalno pravo glasa.

Ideja praznika je poziv svima da daju svoj doprinos ukidanju diskriminacije žena u teoriji i praksi, ali i apel vlastima da politika koja se vodi bude u skladu sa potrebama žena.

U Srbiji se Dan žena obeležava od 1914. godine, a Ujedinjene nacije su 8. mart zvanično proglasile Međunarodnim danom žena 1975. godine.

 
 
Objavljeno u Vesti