Saveti za čišćenje i održavanje vunenog tepiha

Preporučujemo

Ako posedujete vuneni tepih, napravili ste pametnu investiciju. Prirodna vlakna vune su estetski prijatna, ali isto tako, ona ih čine težim za održavanje za razliku od tepiha drugih materijala. Međutim, da biste produžili životni vek i izgled vašeg vunenog tepiha, od vitalnog je značaja da se dobro brinete o njemu. Ovo uključuje redovno čišćenje, hitnu akciju kada dođe do prljanja, sprečavanje bledenja uzrokovanih učestalim hodanjem i nameštajem koji se nalazi na njemu.

Vuneni tepisi nude luksuznu toplinu koju je teško ponoviti sintetikom. Taj luksuz nekada dolazi sa cenom. Vuneni tepisi zahtevaju nešto više pažnje i nege od sintetike i treba ih češće profesionalno čistiti. To ne isključuje mogućnost da možete samostalno da se brinete o vašem vunenom tepihu, i zbog toga vam navodimo 5 saveta za čišćenje i održavanje vunenog tepiha. 

Usisavanje vunenog tepiha

Prvo i osnovno pravilo: usisavanje tepiha 

Ovo „pravilo“ važi za vuneni tepih kao i za sve ostale vrste tepiha. Usisivač dobrog kvaliteta koji ima meke čekinje će vam olakšati ovu kućansku obavezu. Ukoliko ste u prilici da nabavite jedan takav, održavanje tepiha vam neće biti problem. Posebno je važno da svoj vuneni tepih usisavate svaki dan prve nedelje kada je postavljen u prostoriju. Tako ćete ukloniti sve ostatke od prašine koja se se nakupila tokom njegovog postavljanja. Nakon toga, preporučljivo je usisavanje dva do tri puta nedeljno, pogotovo u delovima kuće koji su prometni.  Redovnim usisavanjem ćete olakšati sebi tako što nećete imati puno posla, a značiće vam za lepši izgled tepiha i same prostorije u kojoj se nalazi.

Uklonite štetu od prosipanja na tepih 

Vuna je odlična u pružanju topline u hladnim danima zbog vazdušnih džepova vunenih vlakana. Toplota je jedna od prednosti ovakve vrste tepiha, ali ujedno to znači da je upravo zbog toga vunenim tepisima potrebno više vremena da se osuše nakon pranja. Ovo može da bude problem u situacijama kada dođe do prosipanja tečnih napitaka. U tom slučaju, nemojte da ribate tepih jer može oštetiti tepih i izazvati miris, i biće potrebne nedelje da se osuši. Umesto toga, pokupite prvo čvrste materije, potom nežno obrišite suvim papirnim peškirom.

Koristite bocu sa sprejom i u nju uspite toplu čistu vodu. Boca sa sprejom se koristi kako bi tepih bio vlažan, ali ne i mokar. Naprskajte uprljano područje, mekom krpom ili sunđerom, i nežno istrljajte tepih. Višak vode obrišite čistim papirnim peškirom. Ključno je da se tepih što pre osuši. Zbog toga, otvorite prozore kako biste provetrili prostoriju i ubrzali proces sušenja tepiha.

ciscenje vunenog tepiha

Rešite se mrlja

Mrlje na tepisima se najčešće stvaraju od prosute hrane ili uprljane obuće kojom se hoda po tepihu. Kao i u situaciji kada dođe kod prosipanja tečnosti, ne treba da čekate da prođe neko vreme da eliminišete štetu. Mrlja kada duboko prodre u vuneni tepih teže ju je ukloniti. Ne zaboravite u situacijama kada čistite tepih da striktno sledite upustva proizvođača i savete o sredstvima za čišćenje tepiha koje kupite. Pored hemijskih sredstava, ne smemo zaboraviti prirodna sredstva za čišćenje, koja su takođe popularna za otklanjanje mrlja sa nameštaja, odeće i drugih predmeta. Tako možete uz pomoć namirnica koje već posedujete u vašem domu da brzo reagujete i uklonite nastalu štetu.

Čišćenje vunenog tepiha parom

Vuna skriva prljavštinu i zato kada se supstance kao što su blato, prašina i pesak ugaze u vuneni tepih, ona može istrošiti vlakna i uticati na izgled tepiha. Čišćenje parom se preporučuje jednom do dva puta godišnje, u zavisnosti od potrebe. Pre čišćenja je potrebno ukloniti sav nameštaj sa tepiha, a na pravo mesto ga vratiti tek kada se tepih potpuno osuši. Rekli smo već da je potrebno više vremena da se ovakva vrsta tepiha osuši, pa je najbolje da napravite promaju u prostoriju kako ne biste dugo čekali da bude potpuno suv. Isto tako, ne zaboravite da vuneni tepih možete da odnesete na profesionalno čišćenje parom, ali možete i da iznajmite parnu mašinu za tepihe i da to sami uradite kako je gore navedeno.

Suvo pranje vunenog tepiha

Postoji nekoliko načina za čišćenje vunenog tepiha, a jedan od njih koji je posebno pogodan za vunene tepihe je suv način pranja. Ovakav način pranja najviše odgovara vuni zato što je tepih generalno suv i vraća se u prvobitno stanje u roku od jednog do dva sata.  Obzirom da je za sušenje vunenog tepiha potrebno više vremena, suvo pranje tepiha znatno štedi vreme. Na suvo pranje, tepih možete da odnesete u tepih servis u Novom Sadu, Beogradu ili u mestu gde živite. U ovom procesu se ne koristi voda, pa nema bojazni da će tepih početi da bledi i nema brige o razvoju grinja ili plesni. U svakom slučaju, hemijsko čišćenje tepiha je odličan oblik kontrole alergija i dovoljno je da zadrži originalni izgled tepiha.

suvo pranje vunenog tepiha

Pranje tepiha u kućnim uslovima nije toliko zahtevno, koliko je zahtevno njegovo sušenje. Da biste ga pravilno osušili, potrebno vam je natkriveno mesto gde ćete da rasprostreti. Pored toga, vremenske prilike treba da vam idu u prilog, kako ne bi došlo do zadržavanja vode u tepihu. Ukoliko nemate adekvatne uslove za to, investicija da odnesete tepih da vam ga profesionalno operu i osuše vredi novca. Za tako nešto je dovoljno da uradite jednom do dva puta godišnje, a u međuvremenu, na vama je samo da ga redovno održavate i koristite hemijska ili prirodna sredstva koja su vam dostupna.

- Advertisement -spot_img

Poslednje objave