Nema naplate dugovanja pre okončanja ostavinske rasprave

Autor :  kamatica.com Jan 19, 2018

Kada banka može da pokrene naplatu duga pokojnika i koja su prava naslednika, jedno je od najčešćih pitanja građana na koje često "lutaju" tražeći odgovor.

Prenosimo tekst Finansijskog portala Kamatica koji je istraživao koja su prava naslednika i da li banka ima pravo da pre okončanja ostavinske rasprave traži naplatu potraživanja? Kako potencijalni naslednici mogu da provere da li je pokojnik iza sebe ostavio dugove? 

- Naslednik ima pravo da od banke traži svu dokumentaciju vezano za postojanje i način obračuna dugovanja pokojnika. Najbolje je da se komunikacija sa bankom obavlja pisanim putem (preporučena pošta, email), kako biste imali dokaz o sadržini Vaših zahteva, a u slučaju da banka ne postupi po Vašem zahtevu možete joj uputiti prigovor, a nakon toga i pritužbu na rad Narodnoj banci Srbije, kaže advokat Marko Stanković i dodaje da sa druge strane, banka ne može pokrenuti postupak naplate potraživanja sve do okončanja ostavinskog postupka i oglašenja naslednika, kaže za portal Kamatica beogradski advokat Marko Stanković, objašnjavajući koja su prava naslednika, a šta obaveze banaka. 

Dugovanja prema bankama se evidentiraju u kreditnom birou, a kada su u pitanju naslednici, oni ukoliko su oglašeni za naslednike ostavioca mogu od kreditnog biroa tražiti podatke o njegovim dugovanjima, ali to mogu da urade i pre okončanja ostavinskog postupka preko postupajućeg suda ili javnog beležnika. 

Ono što je bitno za buduće naslednike je činjenica da ukoliko se ne prihvate nasledstva ne odgovaraju za dugove, a ukoliko se prihvatite nasleđa odgovaraćete samo do visine vrednosti nasleđene imovine, objašnjavaju sa finansijskog portala Kamatica.

Izvor: Kamatica.com/ Foto: Ilustracija

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Januar 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31