RAV i u 2018. godini nastavlja rad na privlačenju stranih i domaćih investicija

Autor :  Dec 06, 2017

Vojvodina je u ovoj godini dobila i Razvojnu agenciju (RAV), čiji je osnovni zadatak podsticanje priliva stranih i domaćih investicija i pružanje podrške ulagačima. RAV je osnovan u februaru, pod okriljem Pokrajinske vlade i kao pravni sledbenik VIP fonda, a za direktora te institucije u septembru je odlukom Vlade imenovan Nikola Žeželj.

Ova agencija je zadužena i za praćenje i pronalaženje svih raspoloživih finansijskih sredstava iz dostupnih međunarodnih fondova i koordiniranje davanja pokrajinskih subvencija. Obezbeđuju i podršku lokalnim samoupravama i vojvođanskim poslovnim inkubatorima, kao i podršku domaćeg izvoza, kroz pomoć domaćim preduzećima koja žele da uđu u dobavljačke lance velikih firmi... 

Zasad u Vojvodini posluje oko 340 stranih kompanija, sa ukupnim investicijama od oko 8,5 mlrd EUR i sa 70.650 zaposlenih. Najveće zemlje investitori su Nemačka, SAD, Italija, Slovenija, Francuska i Belgija, a vodeći sektori agrobiznis i prateća automobilska industrija. Kompanije koje su pokrenule ove godine poslovanje su italijanski Zoppas (metalski sektor), belgijski Ravago Chemicals i nepalski CG Foods Europeu agrobiznis sektoru, hrvatski Kostel Automotive i Continental Srbija u pratećoj automobilskoj industriji, nemački Phoenix sa logističkim centrom u Šimanovcima itd.

 - Vojvodina je i dobro umrežena saobraćajnicama, ima dugu industrijsku tradiciju sa infrastrukturnim nasleđem, prvenstveno objektima, visok procenat kvalifikovane i visokokvalifikovane radne snage, ima jake tehničke fakultete i naučne institute. I naravno, ne treba zaboraviti da su učinjeni veliki koraci na nivou pokrajine i cele Srbije kako bi se stvorili što bolji uslovi za poslovanje i priliv investicija, rekao je za portal eKapija, Nikola Žeželj

Kako je istakao, naredne godine sredstva opredeljena za podsticaje biće veća od ovogodišnjih, koja su iznosila 350 miliona dinara, međutim budžet za narednu godinu još nije donet.

 - Nastavljamo sve svoje redovne projekte. Pored promotivnih aktivnosti i rada na privlačenju stranih i domaćih investicija, novost je to što je osam vojvođanskih gradova potpisalo sa Pokrajinskom vladom i RAV-om Sporazum o saradnji radi zajedničkog nastupa na međunarodnim sajamskim manifestacijama investicionog karaktera i tim aktivnostima koordiniraćemo mi. Imaćemo i seminare za lokalne samouprave, organizovaćemo dane dobavljača, a novost je i to što ćemo izrađivati studije i sektorske analize u vezi sa privrednim razvojem Vojvodine. Rad Razvojne agencije Vojvodine nadzire njena Skupština koju čini Pokrajinska vlada, RAV podnosi godišnje izveštaje o poslovanju Skupštini Vojvodine i svi novinari koji su akreditovani u Skupštini dobiju primerak tog dokumenta, istakao je Žeželj za portal eKapija.

Izvor: www.ekapija.com, M.M.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Novembar 2018 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30