Belocrkvanske mažoretkinje obeležile pet godina postojanja

Autor :  Nov 28, 2017

Ples i priča sa prijateljima iz mažoro i karnevalskog sveta, obeležili su peti rođendan Belocrkvanskih mažoretkinja. Nastupile su sve kategorije mažoretkinja iz ove varošice, ali i gošće iz Zagreba i Vinkovaca. Posebnu čast i prijateljski gest pokazali su gosti koji su doputovali iz Beča, Zagreba, Vinkovaca, Rijeke, Nina, Vrnjačke Banje, Šapca, Rakovice, Prilepa.

KUD „Belocrkvanske mažoretkinje“ radi u okviru UKD „Centar za kulturu Bela Crkva“ i uz veliku podršku lokalne samouprave.Za pet godina 300 devojčica prošlo je kroz klub, danas je aktivno 74 mažoretkinje u tri selekcije. Imale su belocrkvanke od osnivanja 238 nastupa, na karnevalima, festivalima, danima gradova, sajmovima turizma. Godišnje učestvuju na 40 manifestacija. Promovisale su Belu Crkvu u sedam država, Francuskoj, Sloveniji, Rumuniji, Češkoj, Hrvatskoj, Makedoniji i naravno širom Srbije.

Sa državnih prvenstava donele su 8 zlatnih medalja, 3 srebrne i dve bronzane. Evropa je prepoznala njihov talenat i kvalitet i nagradila ih na evropskim šampionatima sa 2 zlatne medalje, 2 sredbrne i 2 bronzane medalje. U ovoj kolekciji, nedostaje medalja još samo u kategoriji štap, a i u toj najtežoj kategoriji visoko su kotirane jer zauzimaju 7.mesto.

-Niko nije u istoriji Bele Crkve promovisao ovo mesto sa na takav način i sa toliko uspeha i toliko duha. Danas zahvaljujući njima, za Belu Crkvu znaju svi u Srbiji, ali i u Evropi i zbog toga smo im zahvalni. Zahvaljujem roditeljima na strpljenju i podršci i poverenju u ljude koji vode tim, Centru za kulturu i direktoru Iliji Blanuša, Dejanu Đuriću koji je ogromnu energiju uložio u tim. Zahvalan sam Zagrebačkim mažoretkinjama na naizmernoj ljubavi, prijateljstvu i podršci i Alenu Šćuricu prema kom svi osećamo veliko prijateljstvo i poštovanje, rekao je Nenad Živanović zamenik predsednika SO Bela Crkva.

Koliko u mažoro svetu nema sujete, pokazale su i zajedničkom koreografijom koju su uvežbale na daljinu mažoretkinje iz Zagreba, Vinkovaca i Bele Crkve i zahvalnice koje su dodeljene prijateljima iz mažoro sveta i karnevalistima, kao i svima koji tim podržavaju.

-U kalendaru je upisan ovaj datum i sve obaveze u Zagrebu se pomeraju da bi se došlo u Belu Crkvu. Daleko veći gradovi, sa više potencijala nisu postigli ovo što Bela Crkva jeste. Verujte, to poštovanje koje među nama funkcioniše dalje ćemo razvijati, ovo što u Beloj Crkvi vidimo uzor je za razvoj mažoro plesa. Kada Bela Crkva dođe, svi u Evropi se klanjaju, istakao je Alen Šćuric predsednik Evropske mažoret asocijacije.

Velike pohvale za talenat i trud mažoretkinja, požrtvovanost ljudi koji su im posvećeni, nesebičnu podršku lokalne samouprave i gostoprimstvo belocrkvana iskazali su svi gosti iz inostranstva. Čestitke su stigle i iz država iz kojih nije bilo predstavnika, a mažoretkinje su uživale u svom danu, moglo se to videti iz svakog stava, okreta i osmeha. Nije ni čudo da su spontano dobile epitet – osmeh Bele Crkve!

Ne zaboravljaju mažoretkinje da je tim osnovan sa idejom da promoviše Belu Crkvu i najstariji karneval u Srbiji. Od te početne ideje, stiglo se za pet godina do takvog statusa, da danas cure iz Bele Crkve nastupaju na svim karnevalima u zemlji, i tu stiču nove prijatelje ne samo svoje, već i svog karnevalskog mesta. Vole šapčani, beograđani, pančevci, leskovčani, stanovnici Vrnjačke banje, banje Koviljače, Vršca , ali i Zagreba, Brača, Strumice, Prilepa, Rijeke, Albija, Temišvara, da vide i pozdrave Belocrkvanske mažoretkinje, a i belocrkvani njih rado dočekuju na Belocrkvanskom karnevalu.

Izvor: Južni Banat

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Novembar 2018 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30