Ministar Trivan: Iskoristiti češka iskustva u zaštiti životne sredine

Autor :  Nov 02, 2017

Kroz razvojnu saradnju Češka Republika je u Srbiji realizovala brojne projekte, kao što su sistem za vodosnabdevanje opštine Bela Crkva, izgradnja postrojenja za preradu komunalnih otpadnih voda u mestu Kruščice i izgradnja postrojenja za prečišćavanje vode u Valjevu.

Ambasadorka Ivana Hlavsova istakla je da Češka Republika pruža snažnu podršku Republici Srbiji u procesu evropskih integracija.

- Imate slične probleme, sa kojima se i Češka suočavala, i to je dobra naznaka da možemo da vam pomognemo pri lakšem rešavanju svih pitanja koja će tek doći, rekla je ambasadorka, na sastanku sa predstavnicima Ministrarstva  zaštite životne sredine,  istakavši da je pred Srbijom veliki posao kada je reč o poglavlju 27 koje se odnosi na zaštitu životne sredine, pohvalivši pritom formiranje posebnog Ministarstva zaštite životne sredine.

- Imate jedinstvenu priliku da napravite razliku. Životna sredina je veoma važna, ne samo zbog Evropske unije, nego i zbog života svih građana, istakla je ambasadorka.

Ministar Trivan rekao je da saradnja sa Češkom Republikom ne treba da bude samo formalna, ona mora biti suštinska i mora imati praktičan pristup.

- Želimo da razgovaramo sa svima koji su pre nas bili na putu evropskih integracija. Pitanje životne sredine nije važno samo za našu državu i naš narod, već je važno za sve građane naše zemlje, uključujući i Čehe koji žive u Srbiji, istakao je Trivan.

Ministar je na sastanku naglasio prioritetne oblasti na kojima mora najviše da se radi u oblasti životne sredine u Srbiji, a to su pitanje otpadnih voda, komunalnog otpada i remedijacija zemljišta.

Takođe napomenuo je da je pošumljavanje ono na šta treba obratiti pažnju jer je ono primer lakog, efikasnog i brzog rešavanja mnogih problema na lokalnom, ali i na globalnom nivou.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Oktobar 2018 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31