Članci poređani po datumu: Četvrtak, 08 Februar 2018

Narodna biblioteka u Beloj Crkvi i ove godine nastavlja tradiciju organizovanja promocija knjiga, pesničkih večeri, izložbi slika, čime se prošle godine nametnula kao stožer kulturnih dešavanja u našem gradu.

Objavljeno u Vesti

U toku je izrada dokumenta koji će se koristiti umesto penzionog čeka – sadržaće minimalan broj ličnih podataka potrebnih za dokazivanja statusa: ime i prezime, naziv filijale i broj kartice.


Svi sadašnji, ali i svi budući penzioneri, postaće vlasnici penzionerske kartice.

Novi dokument izdavaće Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Reč je o vrsti pomoćnog dokumenta koji će svakom penzioneru u našoj zemlji služiti za dokazivanje penzionerskog statusa. Kartice će biti važne, jer će biti pogodne i za korišćenje u situacijama kada im taj status obezbeđuje određene popuste. Do sada su u te svrhe koristili isključivo penzijske čekove na kojima se nalaze lični podaci, tako da će ubuduće penzionerske kartice u tim situacijama zameniti penzijske čekove.

- Kartice stižu vrlo brzo, u toku je njihova izrada. Sadržaće minimalan broj ličnih podataka potrebnih za dokazivanja statusa penzionera, to jest samo ime i prezime, naziv filijale i broj same kartice. Koristiće se umesto penzionog čeka, koji je pored imena i prezima vlasnika sadržavao i visinu penzije i adresu osobe. Uvođenjem novih kartica lični podaci svakog penzionera biće zaštićeni ,najavio je za "Politiku" Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Izvor: politika.rs
 
 
Objavljeno u Vesti

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje podsetio je danas građane koji sami plaćaju doprinos za penzije da, od januara 2018. godine, važe nove osnovice osiguranja, koje su u odnosu na prethodni period niže za 0,1 odsto, zbog usklađivanja sa kretanjem zarada u prethodnoj godini.


Građani mogu da se opredele za jednu od 13 osnovica osiguranja, nezavisno od stručne spreme koju imaju, navedeno je u saopštenju.

Po Zakonu o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, najniža osnovica iznosi 35 odsto prosečne republičke zarade za prethodnih 12 meseci, počev od novembra u godini koja prethodi godini za koju se utvrđuju i plaćaju doprinosi, što je 23.053 dinara, a najviša pet prosečnih plata, odnosno 329.330 dinara.

Doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje je 26 odsto, što znači da će se mesečni izdatak kretati u rasponu od 5.993,78 do 85.625,80 dinara.

Ovi iznosi doprinosa se primenjuju od 1. januara 2018. i važiće cele godine, kaže se u saopštenju.

Izvor: Tanjug.rs

 
Objavljeno u Vesti
Četvrtak, 08 Februar 2018 10:50

Kada nastupa zastarelost prekršajnog postupka?

Pretrpanost prekršajnih sudova predmetima glavni je razlog što skoro dve trećine prekršaja zbog zastarevanja nikada ne bude sankcionisano.


Najbrojniji među prekršajnim predmetima su saobraćajni prestupi, pa se vozači da bi izbegli kazne dovijaju na najrazličitije načine da odlože donošenje presude dok ne nastupi apsolutna zastarelost.

- Apsolutna zastarelost prekršajnog postupka nastupa kada od momenta kada je napravljen prekršaj prođu dve godine, a sudija ne donese pravosnažnu presudu. Prekršajni sudovi su pretrpani saobraćajnim prekršajima i, bez obzira na to što sudija za prekršaje povede postupak, mnogo tih predmeta ostane nezavršeno u roku od dve godine. Ako vozač ne dolazi na saslušanja ili zakazana sudska ročišta i nalazi neke mogućnosti da se ne pojavljuje pred sudijom, koristi pravo žalbe i slično, onda zbog preopterećenosti sudova mnogo slučajeva zastareva - objašnjava advokat Nebojša Milosavljević.

Kako bi se izbeglo zastarevanje ogromnog broja saobraćajnih prekršaja, kako tvrdi Milosavljević, sudovi pribegavaju tome da počinioci prekršaja priznaju krivicu u zamenu za blaže kazne.

- Za prekršaje poput prebrze vožnje, gde su propisane veće kazne, ide se na priznavanje krivice i da vozač kroz sporazum plati simboličnu kaznu. Kroz blage kazne rešavaju se ti problemi i pomaže se nesavesnim vozačima - kaže Milosavljević.

Osim apsolutne zastarelosti, postoji i relativna zastarelost, koja nastupa godinu dana od učinjenog prekršaja, ali se u praksi ona retko dešava.

- Rok za relativnu zastarelost je godinu dana, ali pošto svaka radnja državnog organa prekida postupak i vraća rok zastarelosti na početak, ova vrsta zastarelosti se skoro nikad ne događa - ističe advokat Milosavljević.

Izvor: paragraf.rsKurir.rs, Slavica Tomčić 

 
 
Objavljeno u Vesti