7 Saveta Za Renoviranje Kupatila

Preporučujemo

Iako je jedna od najvažnijih prostorija u svakom domaćinstvu, kupatilu se često ne pridaje dovoljno pažnje. U velikoj većini slučajeva, ono je nedovoljno osvetljeno, skučeno, i u njemu postoji čitav niz problema sa stvarima kao što su kondenzacija, hladnoća, i ventilacija. Ipak, dobra vest je da velika većina ovih problema može da se reši manjim prepravkama i renovacijama. U ovom članku vam donosimo čitav niz saveta koji će unaprediti izgled i funkcionalnost vašeg kupatila. Pa pogledajte!

Mala Kupatila i Problemi Sa Prostorom

Mala i skučena kupatila su prilično česta pojava, pogotovo u stanovima u velikim gradovima. U njima nema dovoljno korisnog prostora i često će učiniti da se osećate klaustofobično. Jedini način da se dobije na prostoru jeste da se u kupatilo ugrade isključivo nužni elementi. Drugim rečima, treba razmisliti o izmeštanju veš mašine u neku drugu prostoriju, kao što je, na primer, kuhinja. Tamo ćete je lako uklopiti i uz male prepravke maskirati u kuhinjski element. Takođe, ako je moguće, trebalo bi se rešiti glomaznog bojlera i postaviti manji. Umesto glomaznih i kabastih ormana i komodica trebalo bi staviti metalne police koje ne zauzimaju previše mesta.

Mala Kupatila

U isto vreme, problemu skučenosti prostora se može pristupiti i sa vizuelne tačke gledišta. Vaše kupatilo će delovati veće i otvorenije ako upotrebite neku od kombinacija svetlih pločica u pastelnim bojama. Ovim potezom ćete se rešiti osećaja klaustofobije i izbeći ćete monotoniju koja je vrlo česta u kupatilima u kojima su svi zidovi obloženi pločicama. Isti efekat moguće je postići i ugradnjom ogledala velike veličine čiji će odraz prostoru davati dubinu. Jedina mana ovog rešenja je činjenica da će ogledalo biti velika hladna površina i samim tim sklona kondenzaciji.

Problemi Sa Kondenzacijom

Svima nam je jasno da se od kondenzacije u kupatilu ne može pobeći. Ukoliko ih pitate, svi stručnjaci će vam savetovati da svoje kupatilo obložite pločicama od poda do plafona. Za trajno rešenje problema kondenzacije, najbolje je da je kupatilo dobro termoizolovano sa spoljne strane i da u kupatilu imate grejno telo visoke snage i kvaliteta. Ipak, čak i kada ispunite ove uslove, nećete se u potpunosti rešiti kondenzacije. Pitanje je samo u kojoj meri ste spremni da je tolerišete.

Kako Se Rešava Hidroizolacija

Nakon što rešite problem prostora i kondenzacije, vreme je da se pozabavite hidroizolacijom. Moderna hidroizolaciona sredstva nanose se četkicom ili gletericom i sasvim solidno podnose pritisak. Hidroizolaciona smesa se uglavnom namaže u dva sloja, a svi ćoškovi se obavezno bandažiraju. Podovi se moraju tretirati u celosti, a na mestima gde pločice dolaze u kontakt sa vodom izolacija se stavlja dva metra u visinu čitavom dužinom kade ili tuš kabine.

Pitanje Grejanja

Podno grejanje kao sistem je sve prisutnije u kupatilima u razvijenim zemljama. Ono je fantastično iz više razloga. Prvo, troškovi su znatno manji u odnosu na stare sisteme. A drugo, podno grejanje ubrzava sušenje vode na podu i smanjuje rizik od pada i povrede. Ukoliko upravo sada ugrađujete podne pločice u vašem kupatilu, razmislite o postavljanju pločica sa protivkliznom završnom obradom. One mogu da značajano ulepšaju vaše kupatilo a i da ga učine sigurnijim. Takođe, ne bi bilo loše razmisliti o ugradnji bar jednog rukohvata na samom ulazu u kadu. Kada je reč o sigurnosti, ne možete preterati.

Problem Ventilacije

Kada je u pitanju ventilacija, stvari su prilično jasne. Kupatilu je preko neophodan što kvalitetniji sistem strujanja vazduha koji će što brže izneti vlagu iz samog prostora. Iako je kod nas normalno da se za ventilaciju oslanjamo isključivo na prozore, u modernim zgradama ventilacija je nezamisliva bez električnog ventilatora. Ukoliko ga vi nemate u svom kupatilu, trebalo bi da razmislite o njegovoj instalaciji. U bilo kojoj veleprodaju elektromaterijala možete ga naći po izuzetno pristupačnoj ceni.

Renovirano kupatilo

Utičnice i Bezbednost

Od očigledne je važnosti da znate da se utičnice u kupatilu ne postavljaju kao u ostatku kuće. One moraju da budu barem 90cm udaljene od poda te 60cm od kade, tuš kabine, i umivaonika. Namenske utičnice koje su predviđene za mašine koje se uglavnom nalaze u kupatilu treba da budu što bliže samim uređajima i moraju biti propisno zaštićene od eventualnog prskanja. Pored već navedenih, u kupatilu se često nalazi i modul lokalnih utičnica u zoni umivaonika ili lavaboa. On je namenjen prvenstveno za manje aparate kao što su fenovi, depilatori, i aparati za brijanje i treba da bude 150cm udaljen od poda.

Odabir Izvođača Radova

Iako neke od manjih izmena predloženih u ovom članku možete i sami da izvedete, za veće će vam biti neophodno angažovanje profesionalaca. Pošto znamo da proces potrage i odabira izvođača radova može često da bude predug i vrlo zamoran, predlažemo da se oslonite na sajtove kao sto je company wall. Na njima ćete naći sve neophodne podatke o privrednim subjektima, uključujući i bonitet preduzeća. Tek kada budete upoznati sa svim aspektima poslovanja potencijalnih izvođača, moći ćete da donesete pravu odluku.

- Advertisement -spot_img

Poslednje objave