Tri mentalne prednosti bavljenja sportom

Preporučujemo

Svi znamo koliko je bavljenje sportom dobro za naše telo. Smanjuje težinu, održava nas zdravim i štiti od štetnih bolesti. Ali, da li ste znali da možete i mentalno imati koristi od bavljenja sportom? Pa, istina je, na neki način, sport deluje kao oslobađanje od stresa i pomaže nam da prevaziđemo svakodnevne i nedeljne izazove i daje nam više energije da nastavimo dalje. Dakle, evo nekih prednosti koje možete istražiti.

Sport nam popravlja raspoloženje

Bilo koji oblik fizičke aktivnosti pokreće oslobađanje hemikalija zvanih endorfini, što ljude čini srećnijim i opuštenijim. Manje-više, ovo nam je svima potrebno, i na taj način možemo objasniti činjenicu zašto se osećamo tako sjajno nakon završetka treninga, ili nakon odigrane jedne utakmice bejzbola ili košarke. Svaka vežba ne mora da bude intenzivna sesija; možete početi lagano, u skladu sa svojim mogućnostima i kasnije povećati tempo. Ali, povećaćete broj otkucaja srca i istovremeno se zabaviti. Izaberite nešto što vam se sviđa i uživajte u tome.

Bavljenje sportom će povećati vaše samopouzdanje

Svaki sport je takmičenje, postavljanje ciljeva, naporan rad i pobeda. Svaki put kada postignete neku svrhu, osećaćete se neizmerno nagrađeni i osnaženi. Oni mogu biti jednostavni, poput pobede u igri, postizanja gola ili jednostavnog zabavljanja. Šta god da je slučaj, kako idete napred, jačaćete svoje samopouzdanje, što vam može pomoći da postignete uspeh u drugim životnim oblastima, kao što su posao ili porodica. Od suštinskog je značaja da verujete u sebe, postavite svoje prioritete i mesto je tu samo da vas malo podstakne.

To će povećati vašu koncentraciju

Kontinuirano vežbanje će zadržati vaše mentalne veštine netaknute. Na primer, kritičko mišljenje, učenje i koncentracija biće mnogo oštriji. Povrh toga, bavljenje fizičkom aktivnošću kao što je bavljenje sportom može sprečiti razvoj specifičnih kognitivnih i neuroloških poremećaja, kao što su Alchajmer i ADHD. Bićete fokusirani na zadatak koji je pred vama, a koncentracija vam ne nedostaje. Ovo bi trebalo da bude moćna motivacija da počnete da se bavite nekim sportom danas.

- Advertisement -spot_img

Poslednje objave