"Banatski graničari" nastupili na karnevalu u Herceg Novom

Autor :  Mar 29, 2019

Predstavnici  Belocrkvanskog karnevala, karnevalska grupa “ Banatski graničari”  i članovi Federacije Evropskih karnevalskih gradova Dejan Đurić i Ilija Blanuša, bili su gosti i učesnici Karnevala  i praznika mimoze u Herceg Novom.

Praznik mimoze je nešto što je bilo i što će ostati prepoznatljiv dio Herceg Novog, a  građani i gosti ovogodišnji jubilarni 50. Praznik mimoze okarakterisalii su kao jedan od najuspešniji  do sada.

Predstavnici  Srbije i Bele Crkve prisustvovali su i prezentaciji Monografije 50 praznika mimoze na kojoj je govorio gradonačlenik Stevan Katić, a učestvovo je i karnevalski  orkestar kao i mažoretkinje čiji je udruženje najstarije u ovom delu Evrope.

Karnevalska svečanost , kojom se tradicionalno završava manifestacija Praznik mimoze, održana je 23 marta pred velikim brojem meštana i gostiju na Škveru u Herceg Novom.

Uvod u završnicu festivala bio je prijem za delegate Federacije evropskih karnevalskih gradova kod i predstavnike karnevalskih grupa kod gradonečelnika Stevana Katića.

Nakon toga Herceg Novim je zavladala  nepregledna kolona maškara koje su izazvale osmehe i oduševljenje, a u njoj  su plesali zečevi, štrumpfovi, skeletoni, dame i oficiri, satiri, ševe, voda i vatra, marionete, godišnja doba, rajske ptice.

Belocrkvanska karnevalska “Banatski graničari” izazvala je pozitivne reakcije jer su prikazane uniforme banatskih graničara iz sredine XIX veka, zatim kostimi dama iz visokog društva s kraja XIX I početkom XX veka. Prikazano je i kolo kralja Milana koje se plesalo na srpskom  dvoru, kao i scena mačevanja dva graničara.

Međunarodna karnevalska  povorka imala je rekordan broj učesnika – oko 400, a okončana je  tradicionalnim suđenjem i spaljivanjem krivca za nevolje Novljana u protekloj godini – Mita Kovertić.

To je tracionalni običaj u Herceg Novom,kao što je na našim prostorima običaj sahrane maske u vreme belih poklada.

Belocrkvanska karnevalska grupa po prvi put je nastupila na karnevalu u Herceg Novom,a ono što je zančajno da je ugovoren nastup i u Budvi,dok će crnogosrke  karnevalske grupe imati svoj nastup na ovogodišnjem Belocrkvanskom karnevalu.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Jun 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30