Održane Fašanke u Grebencu

Autor :  Mar 13, 2019

Decenijama unazad u vreme takozvanih belih poklada Grebenčani spremaju fašanke, po ugledu na karnevale koji su organizovani u Beloj Crkvi od 1828. a, naročito od 1911. godine pa do Drugog svetskog rata.

U sve to upleteni su i prastari paganski običaji vezani za kraj zime i dolazak proleća. Kalušari su ono što ovaj maskenbal razlikuje od ostalih u okolini Bele Crkve , dečaci i neoženjeni mladići pre podneva obilaze svaku kuću u selu.

Obučeni u tradicionalnu rumunsku nošnju, uz zvuk melodočne kalušarske pesme, oni igraju tradicionalnu igru, kojom se  tera zima  i zle sile  Red je da domaćini posluže kalušare nečim slatkim, ili pićem, a darovanje kokošijeg jajeta, kao simbol napretka i plodnosti, obavezno je.

Pre početka karnevalske povorke u centru sela oni tu igru ponavljaju.

Povorke maskiranih dobile su novu formu, ustalio se model izrade alegorijskih kolica, po kome svaki eksponat ima neku poruku.

Ove godine prodefilovalo je  13 grupa, koje su se kao i ranijih godina u svojim prikazima bavile aktuelnim temama i prošlošću. U pripremi i izradi eksponata učestvuje OŠ „Mihail Sadoveanu“,   a pre svih deca, učitelji i nastavnici  škole, roditelji i meštani. Najmlađi Grebenčani predstavili su  bombonice, tri musketara, domine, porodiscu Adamas, a stariji učenici osnovne škole „Mihael Sadoveanu“ prikazali su Nasu,  biblioteku, hemičare.Mladi su predstavili podmornicu i mornare, dok su oni straiji prikazali srednji vek i na kraju žurku. 

 I ove godine Fašanke su održana pod pokroviteljstvom opštine  Bela Crkva, a predsednik opštine Darko Bogosavljević istakao je značaj ove manifestacije pre svega za rumunsku zajednicu i očuvanje običaja i kulture, naglašavajući da je pravo bogatstvo belocrkvanske opštine upravo multietičnost i multikulturalnost koja nas krasi. Etnolozi sa Beogradskog univerziteta koji svake godine sa studentima obilaze Grebenac u vreme fašanki, kažu da ovaj običaj datira iz doba Rimljana i u stvari predstavlja običaj  kojim teraju zimu i označavaju dolazak proleća. .

Pre povorke eksponata, tradicionalno je u OŠ „Mahail Sadovenau“  održan simpozijum sa temom „Fašanke - karneval kod nas i preko“ gde su učestvovali prosvetni radnici iz rumunskih škola.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Maj 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31