Vakcina protiv HPV virusa - važno oružje protiv karcinoma

Autor :  Jan 25, 2019

Srbija je druga po smrtnosti od karcinoma grlića materice, a četvrta po oboljevanju od raka koji spada u grupu onih koje je moguće sprečiti, pokazuju poslednji podaci  Evropske mreže registara za rak. Izazivač ovog tumora je humani papiloma virus (HPV) koji u sebi ima skoro 2/3 svetske populacije. 


Na osnovu podataka Registra za rak Zavoda za Javno zdravlje Pančevo, rak grlića materice u Južnobanatskom okrugu se nalazi na četvrtom mestu u ukupnom obolevanju i umiranju od svih malignih tumora u ženskoj populaciji. Svake godine u našem okrugu u proseku 39 žena oboli i 20 umre od ove bolesti.

Jedini efikasan i bezbedan način da se spreči širenje i na duge staze iskorenjivanje ovog virusa jeste vakcina protiv HPV-a kao primarna prevencija i organizovani skrining na rano otkrivanje raka grlica materice kao mera sekundarne prevencije.  

- Godišnje izgubimo oko 600 žena koje su nečije majke, ćerke, sestre  i to zbog karcinoma koji je moguće sprečiti. Apeli lekara iz struke usmereni su ka organima odlučivanja i kompletnoj javnosti za otpočinjanje programa preporučene imunizacije protiv oboljenja izazvanih HPV za decu školskog uzrasta kao i osnaživanje programa skrininga. To vidimo kao najefikasniji način da stanemo na put crnoj statistici oboljevanja. Vakcina treba da bude primarni, a skrining tokom života sekundarni i obavezni vid prevencije, upozorava prof. dr Aljoša Mandić, predsednik Udruženja ginekologa - onkologa Srbije.

Vakcina protiv HPV se u svetu koristi već skoro 12 godina i tokom praćenja vakcinacije u zemljama koje su počele proces imunizacije, uočena je visoka bezbednost i efikasnost vakcine, pa je  Svetska zdravstvena organizacija kategorisala vakcinu kao ekstremno bezbednu.

Imunizacija se o trošku državnog zdravstvenog osiguranja već nekoliko godina sprovodi u mnogim zemljama u svetu i zemljama našeg regiona kao preporučena vakcina za dečake i devojčice u tinejdžerskom uzrastu. 

- Vakcina protiv HPV koja se primenjuje od 2006. godine više nije novost. Ona je postala standard prevencije u ozbiljnim zdravstvenim sistemima- kaže prof.dr Mandić.Srbija je i dalje bez vakcine protiv oboljenja izazvanih HPV, ali je i slab odziv žena na redovne ginekološke preglede u okviru sekundarne prevencije.

Iako naša zemlja već 13 godina aktivno učestvuje u obeležavanju Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, trenutno se mali broj žena odaziva na redovne ginekološke preglede u okviru organizovanog skrininga.

Novi Program imunizacije u Republici Srbiji, u okviru koga je ova vakcina postavljena u kategoriju preporučenih, donet je 2017. godine, međutim imunizacija protiv oboljenja izazvanih HPV nije počela.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Jun 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30