U Beloj Crkvi 5,55% stanovnika živi sa HIV-om

Autor :  Nov 30, 2018

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Pančevo, u Beloj Crkvi 5,55%  stanovnika živi sa HIV-om. 


Najveći broj osoba koje žive sa HIV-om u Južnobanatskom okrugu je sa teritorije opštine Pančevo  (55,55%), zatim sledi Vršac sa 11,11%, Kovin 9,26%, Kovačica 6,48% , Bela Crkva 5,55%,  i Opovo 4,63% , Plandište i Alibunar 0,93%.

U južnobanatskom okrugu prema istim podacima od 1986. godine do danas 108 osoba je saznalo da živi sa HIV-om, obolele su  45 osobe, a umrle 24 osobe.

Dominantan put prenošenja HIV infekcije je seksualni put (72,22% ), 87,03% inficiranih je muškog pola, a najveći broj inficiranih je u uzrastu od 35 do 39 godina (25,93%), zatim uzrast od 30 do 34 (24,07%) na trećem mestu je uzrasna grupa od 25 do 29 (19,44%). Najveći broj registrovanih HIV+ ili obolelih osoba je među MSM populacijom sa 47,22%, a zatim slede sa 25% osobe koje navode rizičan heteroseksualni odnos i na trećem mestu intravenski narkomani sa 10,18%.

U 2018. god. prijavljene je jedna HIV+ i jedna osoba obolela od AIDS-a dok je u 2017. god. otkriveno  13 HIV+ osoba i jedna osoba obolela od AIDS-a. Kroz DPST savetovalište (dobrovoljno-poverljivo-savetovanje i testiranje) u Zavodu za javno zdravlje Pančevo do 28.11.2017. godine testirane su i savetovane 52 osobe.

Jedino se testiranjem uzorka krvi na HIV može utvrditi da li je osoba inficirana HIV-om. Testiranje na HIV je jednostavno, nije bolno i ne oduzima mnogo vremena, a rezultati se dobijaju brzo.

Povodom obeležavanja 1. decembra  Svetskog dana borbe protiv HIV-a, u Zavodu za javno zdravlje Pančevo ul. Vuka Karadžića  br. 8 ( bivša Železnička ambulanta)  biće organizovano testiranje i savetovanje na HIV u subotu  01.12.2018. godine u periodu od 8 do 12 časova i u periodu 3. do 7.12. 2018. godine u vremenu od 10 do  12 časova. Svi zainteresovanoi mogu doći na testiranje koje je poverljivo, anonimno, besplatno, nije potreban uput, ne zakazuje se, obavezno ne doručkovati. Za sve dodatne informacije možete se javiti na telefon 310-466.

Ovogodišnja nacionalna kampanja za 1.decembar- Svetski  dan borbe protiv AIDS-a ima slogan "Saznaj svoj status".

Cilj ovogodišlje kampanje je da se omogući da što više osoba sazna svoj HIV status u što ranijem stadijumu infekcije  i podizanje svesti kod što većeg broja ljudi o rizicima za inficiranje i dobrobiti testiranja, kao i razumevanja da je dostupno uspešno lečenje, te da zato treba znati što ranije svoj HIV status.

Da podsetimo,  HIV je veliki problem za javno zdravlje. Neprihvatljiva je činjenica da u Evropi od procenjenih 2.5 miliona osoba inficiranih HIV-om trećina osoba ne zna da je inficirana, a da se čak polovina onih koji su inficirani HIV-om dijagnostikuje u trenutku kada im je imunološki sistem već značajno narušen, što uslovljava brojne zdravstvene komplikacije i lošiji odgovor na terapiju. Radi dostizanja UNAIDS-ovog cilja u oblasti tretmana – da 90% osoba inficiranih HIV-om bude dijagnostikovano, da 90% dijagnostikovanih osoba bude na lečenju i da 90% osoba inficiranih HIV-om na lečenju ima nedetektabilnu količinu virusa u krvi do 2020. godine, neophodno je povećati broj osoba koje znaju svoj HIV pozitivan status, što je prvi korak ka lečenju koje daje odlične rezultate.

Iako je HIV prisutan u našoj zemlji više od 30 godina, procenjuje se da još uvek oko 800 do 1000 osoba ne zna da je inficirano HIV-om. Kod više od polovine osoba koje znaju svoj HIV status, HIV infekcija se dijagnostikuje kasno, tj. kada je imunološki sistem već značajno narušen, čak i kada nemaju znake i simptome bolesti i kada je rizik od obolevanja i umiranja od AIDS-a (sindroma stečenog imunološkog deficita) značajno veći. Što se ranije dijagnostikuje HIV infekcija i započne lečenje veće su šanse za dug i kvalitetan život. Napredak u razvoju terapije tokom prethodnih 30 godina preobratio je dijagnozu HIV infekcije u hronično medicinsko stanje. Većina osoba inficiranih HIV-om sada može da ima dug i kvalitetan život ukoliko im se HIV infekcija rano dijagnostikuje i koriste redovno propisanu antiretrovirusnu terapiju

Riziku od HIV infekcije izložena je većina ljudi, ali podaci ukazuju da su u povećanom riziku osobe koje imaju analne seksualne odnose bez kondoma i osobe koje ne koriste sterilan pribor za injektiranje (ubrizgavanje) psihoaktivnih supstanci. S obzirom na izuzetno visoke rizike za prenos HIV-a, ove osobe svakako treba redovno da se testiraju na HIV.

Testiranje na HIV je danas deo odgovornog ponašanja, jer se dijagnostikovanjem HIV infekcije i lečenjem smanjuje mogućnost daljeg prenošenja HIV-a na druge osobe, uključujući i prenos HIV-a sa majke na dete.

Svuda u svetu, kao i kod nas, strah od stigmatizacije i/ili diskriminacije povezane sa HIV-om, nedovoljno znanja, prisutne predrasude, nedovoljna dostupnost besplatnog testiranja na HIV praćenog savetovanjem u zdravstvenom sistemu, samo su neke od prepoznatih barijera sa kojima se susreću osobe sa rizičnim ponašanjem iz posebno vulnerabilnih grupa stanovništva, a koje bi imale najviše koristi od blagovremenog dijagnostikovanja HIV infekcije.

Svake godine u Evropi bude dijagnostikovano više od 100.000 osoba inficiranih HIV-om, a ovaj broj u mnogim zemljama ne pokazuje trend smanjenja. Dosadašnji napori nisu rezultirali smanjenjem broja osoba novoinficiranih HIV-om. Povećanje obima testiranja na HIV praćenog savetovanjem je ključna preventivna aktivnost, te su stoga neophodne nove inicijative sprovedene u što većem obimu da se aktuelni tok epidemije preokrene.

Izvor : Zavod za javno zdravlje Pančevo

 
 
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Jun 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30