Pobeda - mesto kulture i zlatnih alata

Autor :  Okt 04, 2018

Nakon tri dvodnevne sesije edukativnih radionica pozlaćivanja održanih tokom septembra meseca, u subotu 29. septembra 2018. otvorena је izložba "Zlatni alati", u bivšoj "Pobedi".

 

Projekat "Zlatni alati" realizuje Agora Art Action, u partnerstvu sa Belocrkvanskim udruženjem kreativaca Mustre , u okviru Festivala "Na sopstveni pogon" Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije
„ Izložba „Zlatni alati” predstavlja rezultat sedmogodišnjeg stalnog boravka i rada u bivšoj fabrici „Pobedi”.

Činom pozlate svaki komad alata gubi svoju originalnu funkciju predmeta široke upotrebe i izdvaja se iz serije, čime dobija unikatnu estetsku vrednost umetničkog dela.

Nova funkcija i novi estetski izgled alata naglašava njihovu ulogu i značaj u razvoju ljudskog društva.“- rekao je akademski slikar Nenad Bračić.
Izložbu su posetili i predstavnici Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije.

„Četvrto izdanje festivala pod sloganom “Novi prostori kulture” nastavilo je da insistira na decentralizaciji kulture, kao i na kulturnoj saradnji - pa je tako svaki program festivala bio projekat saradnje različitih organizacija, sa posebnim fokusom na animiranju i angažovanju lokalnih zajednica. Tokom celog septembra festival je sa više od 20 programa različitih umetničkih formi i izraza putovao po Srbiji. Programi su se održavali u javnim i napuštenim prostorima, bivšim fabrikama, kao što je ovaj prostor napuštene fabrike „Pobeda“- rekla je Virdžinija Đeković.

AGORA ART ACTION je umetnički eksperiment dvoje umetnika – Dragane Branković i Nenada Bračića. Od 2013. godine umetnici zauzimaju napuštenu fabriku nameštaja Pobeda u Beloj Crkvi i stvaraju platformu koja se bavi istraživanjem pojma trampe delujući kao medijski dispozitiv. Angažovanjem umetnika, volontera i građanstva Bele Crkve ovaj napušteni prostor je postao je svojevrstan multimedijalni umetnički i edukativni centar. Postao je mesto susreta i kreativne razmene: razmene znanja između mladih i afirmisanih umetnika, razmene iskustva između internacionalnih i lokalnih umetnika i razmene ideja između umetnika i lokalne zajednice.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Jun 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30