"Balkanski zeleni pojas" okupio brojne posetioce

Autor :  Okt 04, 2018

U organizaciji 'Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u saradnji sa Kancelarijom za mlade Opštine Bela Crkva u Omladinskom klubu otvorena je izložba fotografija „Balkanski zeleni pojas“.Izložba se realizuje u okviru proslave Dana zelenog pojasa, a fotografije prikazuju vrednosti koje se mogu videti samo u ovom delu Evrope.

Balkanski zeleni pojas predstavlja najjužniji deo evropskog zelenog pojasa, a takođe predstavlja i centralnu tačku biodiverziteta i endemizma ovog dela Evrope.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u okviru međunarodnog projekta projekta „Jadranski selidbeni put“ zajedno sa kolegama iz regiona radi na očuvanju ptica selica i njihovih staništa na područjima širom Balkanskog poluostrva. Jedno od tih jedinstvenih i pticama veoma bogatih područja jeste i tok Dunava između naselja Dubovac i Zatonje poznatije kao Labudovo okno.

„ Ove godine smo na Labudovom oknu od 10. avgusta do 10. septembra uradili markiranje ptica selica metodom hvatanja u ornitološke mreže i prstenovanja. Smatrali smo da ovaj izuzetan predeo Labudovog okna, reka Nera i Vršačke planine, zaslužuju ovakav način predstavljanja, pa smo uz podršku Kancelarije za mlade opštine Bela Crkva i lokalne samouprave uspeli da organizujemo ovo izložbu fotografija“- rekla je Sandra Jovanović iz Društva za zaštitu i proučavanje ptice Srbije.

Zaštita životne sredine i zaštita staništa i vrsta od izuzetne je važnosti za celokupan biodiverzitet naše Zemlje i Evrope u celini, istakla je Milica Knežević kordinatorka Kancelarije za mlade opštine Bela Crkva.

„ Ovom izložbom prikazujemo vrednosti Balkanskog zelenog pojasa,koje je nemoguće naći u drugim delovima Evrope i sveta. Nadam se nastavku saradnje sa Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije,kako bi već sledeće godine organizovali novu izložbu u većem obimu“ - rekla je Milica Knežević.

Izložba će biti otvorena i narednih dana u Omladinskom klubu Kancelarije za mlade Bela Crkva, ulica I Oktobra br 62, od 19:00 do 21:00 h.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Maj 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31