Odštampajte ovu stranicu

Poljoprivrednice od 1. jula imaju pravo na naknadu za porodiljsko odsustvo

Autor :  Jun 27, 2018

Pravo na naknadu za porodiljsko odsustvo u Srbiji, od 1. jula ove godine imaće i poljoprivrednice na selu. To je predviđeno novim Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom.


Pravo na naknadu za porodiljsko odsustvo moći će da samo one poljoprivrednice koje su redovno uplaćivale doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, što podrazumeva i da su vlasnice gazdinstva. 

To praktično znači da će ovo pravo, odnosno, novčanu naknadu po osnovu rođenja i nege deteta u trajanju od godine moći će da ostvare i majke koje su pre 1. jula 24 meseca pre rođenja deteta bile nosioci porodičnog poljoprivrednog gazdinstva i imale status lica koje samostalno obavlja delatnost prema zakonu kojim se uređuje porez na dohodak. 

Osnov za utvrđivanje mesečne naknade poljoprivrednicama biće visina naknade ostalih prihoda, kao i plaćeni doprinosi za obavezno socijalno osiguranje u 18 meseci pre rađanja deteta.

Poljoprivrednice će takođe, imati pravo da, ukoliko je detetu zbog zdravstvenog stanja, potrebna posebna nega, dobijaju i ostale naknade po tom osnovu, i to najduže do pete godine života deteta.