Od raka dojke u južnom Banatu godišnje umre 80 žena

Autor :  Mar 21, 2018

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje  Pančevo, u Južnobanatskom okrugu godišnje oko 170 žena oboli i 80 umre od raka dojke.

U poslednjih pet godina, najviše obolelih u našem okrugu registrovano je u uzrastu od 60 do 64 godine, dok je najranije dijagnostikovani rak dojke bio u uzrastu 20-24 godine (1 osoba) i 25-29 godina (2 osobe).

Trenutno ne postoji dovoljno znanja o uzrocima nastanka raka dojke, tako da rano otkrivanje bolesti ostaje kamen temeljac kontrole raka dojke. 

Smatra se da je nastanak raka dojke multifaktorijalnog porekla i da brojni rizikofaktori deluju udruženo. Najčešće pominjani rizikofaktori za nastanak ove bolesti jesu: nasledne predispozicije, rana prva menstruacija, kasna menopauza, nerađanje dece ili rađanje dece u kasnijoj životnoj dobi, nedojenje dece, hormonska terapija, nepravilna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, gojaznost, konzumiranje alkohola, duvana itd.

Prema Kalendaru javnog zdravlja 20.mart se obeležava kao Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. 

Cilj kampanje je da se skrenue pažnja na rasprostranjenost ove bolesti, na podizanje svesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, kao i o palijativnom zbrinjavanju osoba obolelih od ove bolesti. Rak dojke je vodeća maligna bolest kod žena kako u razvijenim tako i u zemljama u razvoju. 

Prema podacima Kancelarije za skrining, Instituta za javno zdravlje Srbije, u Srbiji godišnje 3600-4600 žena oboli, a 1600 umre od ove bolesti.

Najveći broj obolelih žena i u našoj zemlji je starosti od 50 do 65 godina života, ali se trend porasta broja obolelih spušta prema malađem godištu. Broj obolelih žena prema broju stanovnika u našoj zemlji je sličan drugim zemljama u okruženju, međutim prema broju umrlih žena na žalost, naša zemlja se nalazi među zemljama sa visokom stopom mortaliteta, upravo iz razloga kasnog otkrivanja karcinoma dojke. 

Rak dojke se najčešće otkrije kada je njegova veličina preko 2 cm, sa već postojećim bližim ili udaljenim metastazama. Preporuke su da se rak dojke otkrije u ranoj fazi kada su promene nepalpabilne, odnosno neopipljive, ili kada je veličina tumora manja od 1 cm. Kada se rak dojke otkrije u ranoj fazi uz adekvatnu dijagnostiku i lečenje, šanse za izlečenje i produžetak života su daleko veće nego u slučajevima kada se ova bolest otkrije u kasnoj fazi.

U razvijenim zemljama se rak u gotovo 90% slučajeva otkrije u ranoj fazi kada je mogućnost lečenja najveća.

Imajući u vidu visoku verovatnoću preživljavanja i bolji kvalitet života žena kod rano otkrivenog karcinoma dojke veoma je važno sprovoditi: samopregled dojke, koji svaka žena u generativnom periodu treba da radi jednom mesečno, najbolje 10-og dana od početka ciklusa, kod žena mlađih od 50 godina, sprovodi se preventivni klinički pregled kod izabranog ginekologa jednom godišnje, posle kliničkog pregleda primenjuje se ultrazvuk, a u indikovanim slučajevima i mamografija.kod žena uzrasta od 50 do 69 godina, najznačajniji način ranog otkrivanja raka dojke je sprovođenje skrining mamografije.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Maj 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31