Odštampajte ovu stranicu

Strože kazne za nasilne vozače, granica za alkohol do 0,2 promila

Autor :  Okt 18, 2017

Vlada Srbije trebalo bi u četvrtak da usvoji novi Zakon o bezbednosti saobraćaja. Biće smanjene kazne za manja prekoračenja brzine i vožnju zaustavnom trakom; produžiće se važenje probne vozačke dozvole i smanjiti dozvoljeni nivo alkohola u krvi.

Predviđene su i izmene u vezi sa sedištem za decu, a biće korigovani i uslovi za obuku motociklista i uslovi tehničkog pregleda vozila.

Deca će morati da se voze u sedištu sve dok ne dostignu 135 centimetara visine. Biće dozvoljeno preticati preko pune linije motocikla, traktora i radne mašine.

Dosadašnja granica za dozvoljeni nivo alkohola u krvi biće smanjena i iznosiće 0,2 promila.

Izmenjene su i kazne za vozače sa većom količinom alkohola u krvi. Na primer, za onoga ko bude imao više od dva promila sledi kazna od 30 do 60 dana zatvora, zabrana vožnje najmanje devet meseci i gubitak od 14 do 16 poena.

Menja se i sistem registacije vozila.

- Svi tehnički pregledi moraće da imaju opremu za snimanje koja će diretkno biti vezana za MUP i gde će moći da se prati proces registracije, što će smanjiti mogućnost da se, kao što je bila praksa, do sada vozila registruju a ne voze na tehnički pregled, rekao je Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Preciznije je određeno šta je nasilnička vožnja, u nju će spadati preticanje preko pune linije, prolasci na crveno svetlo, prekoračenje brzine – preko 90 kilometara na sat u naselju i 100 van naselja.

Za nasilne vozače predviđene su najstrože kazne. Motociklisti se moraju obučavati preko radio veze sa instruktorom, a kažnjavanje nasilničke vožnje važiće i za ovu grupu vozača.

- Kazne će naročito biti visoke za vožnju na zadnjim točkovima koja će biti okrakterisna kao nasilnička vožnja. Mogućnost da nastradate u toj situcaiji je 300 puta veća nego kada vozite normalno motor, kaže Vladimir Jeftić iz Asocijacije za bezbednost motorciklista.

Velika novina je i što će vozači koji su tek položili vozački ispit ubuduće morati dve godine da koriste probnu vozačku dozvolu i pridržavaju se svih mera koje ona predviđa.

Kazna za vožnju zaustavnom trakom je smanjena, a izmenjene su mnoge druge kazne, poput one za nevezivanje pojasa. Kazna za taj prekršaj iznosiće 10.000 dinara.