Članci poređani po datumu: Sreda, 08 Avgust 2018

Od danas na snagu stupaju izmene i dopune Uredbe o energetski ugroženom kupcu, kojima nadležni pokušavaju da najsiromašnijim građanima olakšaju procedure dobijanja besplatnih kilovata, pišu Novosti.rs.

Objavljeno u Vesti
Sreda, 08 Avgust 2018 10:28

Stiže treća rata poreza na imovinu

Rok za uplatu obaveze za treći kvartal godišnjeg poreza na imovinu za fizička lica, preduzetnike i pravna lica je 15. avgust.

Objavljeno u Vesti

Centar za Kulturu „Bela Crkva“, Turistička organizacija opštine Bela Crkva i Kancelarija za mlade organizatori su bogatog zabavno muzičkog programa u Gradskom parku. I proteklog vikenda park je bio ispunjen pesmom i igrom.

Objavljeno u Vesti

Veliki broj meštana opštine Bela Crkva, ali i turista, proteklog vikenda spas od tropskih vrućina, potražio je na belocrkvanskim kupalištima. Najveći broj kupača zabeležen je na Glavnom belocrkvanskom jezeru, odnosno na popularnoj dečijoj plaži.

Objavljeno u Vesti
Sreda, 08 Avgust 2018 10:14

Leto u parku - ovonedeljni program

Zabavno-muzička manifestacija „Leto u parku“ koju organizuju Centar za kulturu „Bela Crkva“, Turistička organizacija opštine Bela Crkva i Kancelarija za mlade, do kraja leta održavaće se od srede do nedelje u periodu od 20:00 do 22:00 sata.

Objavljeno u Vesti

Građani i advokati više ne moraju da dolaze u Upravni sud ili da poštom šalju tužbu kako bi pokrenuli upravni spor, jer je to sada moguće uraditi putem aplikacije "eSud", koja omogućava besplatno elektronsko pokretanje i vođenje upravnog spora, istakla je ministarka pravde Nela Kuburović.


Ona je istakla da mogućnost korišćenja "eSud" aplikacije imaju kako građani i advokati, tako i sud, što znači da će se svaki podnesak u toku sudskog postupka razmenjivati elektronskim putem.

To, kako je naglasila, pre svega osigurava uštedu vremena za građane, ali i niže troškove postupka, jer više neće biti štampanja velikog broja papira, imajući u vidu da su upravni sporovi opterećeni papirologijom.

Ona je objasnila da ova aplikacija sada nije obavezna za korišćenje i da je u ovom trenutku dostupna samo za Upravni sud, a da će se od januara proširiti i na privredne sudove, pri čemu je cilj Ministarstva da se korišćenje "eSuda" proširi na sve sudove u Srbiji.

Njena primena je započeta u Upravnom sudu, koji je izuzetno opterećen i ima na desetine hiljada predmeta godišnje, gde nažalost još nismo postigli suđenje u razumnom roku, ali verujem da ćemo na ovaj način uspeti da ubrzamo postupke i skratimo vreme potrebno za unošenje podataka u sudu i samim tim smanjimo obim rada sudske pisarnice, navela je Kuburovićeva.

Jedna od prednosti ove aplikacije, kako je ukazala, jeste u tome što ona omogućava da i stranke, ukoliko nisu na adresi prebivališta, ili se čak nalaze u inostranstvu, mogu blagovremeno, poštujući rokove, da odgovore i dostave sudu elektronskim putem odgovarajuće podneske.

Advokatskoj profesiji aplikacija će omogućiti lakši pristup sudu i uvid u spise predmeta. Za advokate ovo znači da će iz kancelarije moći da podnose tužbu i druge podneske sudu, kao i da vrše uvid u spise predmeta bez zakazivanja i odlaska u sud, kao i da primaju sudske odluke i pozive suda.

Aplikacija "eSud" poseduje i kalendar i podsetnik o važnim događajima u predmetu građana, kao što je ročište, datum donošenja presude, datum pravnosnažnosti, kao i najbitnije rokove.

Takođe, ona pruža građanima i servis obaveštavanja o novim podnescima u predmetu ili sudskoj odluci putem SMS poruka, elektronske pošte ili notifikacija na samoj aplikaciji.

Kada su u pitanju sudske takse, one će moći da se u skeniranom formatu dostavljaju sudu, a u planu je uvođenje mogućnosti elektronskog plaćanja.

Izvor: Vlada Republike Srbije  

Objavljeno u Vesti