Članci poređani po datumu: Petak, 10 Avgust 2018

Bela Crkva je postala idealno mesto za turizam.

Objavljeno u Vesti

Pokrajinska vlada je na jučerašnjoj sednici, kojoj je predsedavao potpredsednik Đorđe Milićević, donela Odluku o dodeli bespovratnih sredstava porodicama u kojima se rodi treće ili četvrto dete za rešavanje stambenog pitanja ili za unapređenje uslova stanovanja na teritoriji AP Vojvodine za 2018. godinu.


Za ovu namenu je opredeljeno ukupno 63.000.000,00 dinara. Sredstva su dodeljuju iz Budzetskog fonda za pronatalitetnu populacionu politiku AP Vojvodine za 2018. godinu, putem javnog konkursa koji će raspisati Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

U Odluci je navedeno da pravo na dodelu bespovratnih sredstava za rešavanje stambenog pitanja ili za unapređenje uslova stanovanja imaju porodice na teritoriji AP Vojvodine u kojima se - počev od 01.01.2018. godine, pa do dana raspisivanja konkursa - rodi treće ili četvrto dete.

Navedenom Odlukom pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova zadužen je da obrazuje komisiju, a svojim aktom propisaće kriterijume i postupak ostvarivanja prava na dodelu bespovratnih sredstava subjektima, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom listu AP Vojvodine”.

Objavljeno u Vesti
Petak, 10 Avgust 2018 11:58

Na pozitivnoj listi 68 novih lekova

Vlada Srbije usvojila je novu pozitivnu listu lekova na koju je stavljeno 68 medikamenata, rekla je v.d. direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić.


Ona je za današnju "Politiku" objasnila da stavljanje novih lekova na listu dovodi do sniženja cena takozvanih paralelnih medikamenata, kao i veće konkurentnosti među različitim proizvođačima, a samim tim i do sigurnijeg snabdevanja zdravstvenih ustanova.

Na listi su lekovi za visok krvni pritisak, hormonske poremećaje, endokrinološka i maligna oboljenja, piše list.

- Za jedan lek biće više dobavljača. A zna se da veća konkurencija dovodi do sniženja cena, dodaje Radojević Škodrić.

Ona otkriva da će se u skladu sa odlukom Centralne komisije za lekove razmatrati mogućnost da se osiguranim licima obolelim od multiple skleroze i psorijaze prioritetno omogući inovativna terapija na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

- U septembru ili oktobru očekujemo uvođenje ovih lekova, a u uži izbor ušli su medikamenti za lečenje pomenutih oboljenja. Ujedno će biti razmatrano da još jedan lek iz savremene terapije dobiju i oboleli od najopasnije vrste raka kože - melanoma, dodala je Radojević Škodrić.

Dobra vest je i da su u nekim zdravstvenim ustanovama smanjene liste čekanja za određene medicinske procedure. Uvođenjem novog softvera otkriveno je da su liste bile "naduvane", odnosno da su se na njima ponavljala ista imena, preminule osobe , pacijenti koji su se prijavljivali u više bolnica.

Ipak, i dalje se najviše čeka na kardiohirurške i ortopedske intervencije, kao i operaciju katarakte.

Plan je da se formiraju jedinstvene liste čekanja po regionima, kako bi pacijenti ne samo manje čekali na intervenciju, već i da ne bi morali da putuju u udaljene gradove. Očekuje se da regionalne liste čekanja zažive već krajem godine.

Objavljeno u Vesti

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Pančevo, od početka nadzora nad groznicom Zapadnog Nila na teritoriji Južnobanatskog okruga prijavljeno je 25 obolelih i jedna sumnja na obolevanje.


Kako je saopšteno, od 25 obolelih, kod 23 je prisustvo virusa laboratorijski potvrđeno, a 2 slučaja obolevanja vode se kao verovatna. 

Po opštinama prikazano: Alibunar-3, Kovačica-1, Kovin-4, Opovo-1, Pančevo-16 obolelih i jedna sumnja.

Do sada je prijavljen jedan smrtni ishod, pacijenta sa teritorije opštine Kovin starog 72 godine, hroničan bolesnik.

O merama lične zaštite možete pročitati: OVDE

Objavljeno u Vesti