Rekonstruisan i opremljen Dom kulture u Kusiću

Autor :  Apr 05, 2018

U okviru realizacije IPA projekta “Čuvari tradicje” rekonstruisan je i opremljen Dom kulture u Kusiću sa ciljem da služi za održavanje kulturnih manifestacija. Dom kulture biće i sedište novo formiranog UG “Čuvari tradicije” čiji su članovi - članovi Kulturno umetničkih društava iz partnerskih opština Svinite i Bela Crkva , kao i UG “Tomilend” iz Moldave Nove.

U opštini Svinite živi 90% srba, jedno je od najstarijih mesta u Rumuniji sa srpskim življem, a imaju i Kulturno umetničko društvo koje postoji više od pola veka.

U Beloj Crkvi je oktobra prošle godine održana konferencija povodom početka IPA projekta prekogranične saradnje Rumunije i Srbije „Čuvari tradicije“. Radovi na Domu kulture u Kusiću počeli su septembra 2017. godine, završeni su za dva meseca. Opremanje je završeno ovog meseca i sada može da nakon decenija pauze ponovo služi ne samo UG “Čuvari tradicije”, već i svim KUD-ovima sa teritorije opštine Bela Crkva, i naravno meštanima Kusića.

Na zgradi sagrađenoj pre oko 60 godina rekonstruisan je krov, zamenjena stolarija, sanirana vlaga, postavljena spoljna izolacija, zamenjene elektro i vodovodne instalacije, kao i podovi. U cilju omogućavanja kvalitetnijeg izvođenja programa proširena je i rekonstruisana bina i reparirane stolice u sali. Sve prostorije su okrečene, a sve koje su projektom za to planirane, opremljene su novim aparatima i nameštajem. Za salu je nabavljeno novo ozvučenje.

Projekat „Čuvari tradicije“ jedan je od dva projekta koji su opštini Bela Crkva odobreni na poslednjem IPA pozivu prekogranične saradnje sa Rumunijom.

- Cilj projekta je povezivanje ljudi iz pograničnog regiona kroz zajedničke projekte, investicije, kulturu i turizam. Nakon rekonstrukcije i opremanja Doma kulture u Kusiću, Kulturno umetnička društva iz sve tri opštine moći će da održavaju brojne koncerte i događaje u cilju promocije naše tradicije, muzike, nošnji i kulture. Ovaj projekat nam je veoma važan, nadamo se da će se i proces razvoja odvijati brže uz aktivno učešće cele zajednice, pre svega mladih ljudi, rekao je Darko Bogosavljević, predsednik opštine Bela Crkva.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Februar 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28