Bela Crkva će biti treći centar izvrsnosti za decu i omladinu

Autor :  Jan 29, 2018

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević sastao se u Beloj Crkvi sa predsednicima SO i opštine Marjanom Aleksićem i Darkom Bogosavljevićem i direktorima osnovnih i srednjih škola, a zatim je obišao OŠ "Dositej Obradović"  i TŠ  "Sava Munćan".

Razgovori su vođeni o reformskim procesima, problemima u školama, a svakako najvažnija tema za lokalnu samoupravu Bele Crkve bila je izgradnja stanice izvrsnosti za decu i omladinu. Za izradu projekta su obezbeđena sredstva, rekao je ministar Šarčević.

Na području opštine Bela Crkva radi 7 osnovnih i dve srednje škole. Predsednici SO i opštine Bela Crkva Marjan Aleksić i Darko Bogosavljević i direktori škola imali su iscrpan razgovor sa ministrom Mladenom Šarčevićem.

- Problemi koje su izneli direktori škola su rešivi. U Belu Crkvu smo došli i da razgovaramo o novoj mreži škola i prenameni starih školskih objekata za đački turizam što bi dovelo i do zapošljavanja mladih u oblasti turizma. Imamo ideju da proširimo mrežu stanica izvrsnosti za decu i omladinu. Ovde, u Beloj Crkvi bi bio centar za geo nauke u širem smislu reči. U užem smislu to će biti istraživanja nafte i gasa, zemljište kao geološki resurs - što je važno za poljoprivredu, i turizam. Mislim da će to brzo ići u realizaciju, istakao je ministar Mladen Šarčević.

- Dugi niz godina u Beloj Crkvi nije ulagano u školske zgrade i opremanje objekata što je lokalnu samoupravu dovelo u situaciju da rešava nasleđeni problem. Kako sami sa tim problemom ne možemo da se izborimo, obratili smo se Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i ja sam veoma zahvalan ministru Mladenu Šarčeviću na ovoj poseti i obećanoj pomoći u skladu sa mogućnostima. Za Belu Crkvu će od posebnog značaja biti najavljena izgradnja stanice izvrsnosti, iskreno se nadam da će do realizacije projekta doći, jer bi to mapiralo našu opštinu kao jedan od centara prosvetnog rada, rekao je Marjan Aleksić predsednik SO Bela Crkva.

- Posle desetak godina ministar prosvete je posetio Belu Crkvu. Prezadovoljan sam jer smo čuli sjajne vesti koje se ne odnose samo na prosvetu, već na sve naše sugrađane i lokalnu samoupravu. Nadam se da će stanica biti izgrađena, a to će povući razvoj i u drugim oblastima. Bela Crkva ima puno turističkih potencijala koji su svakako bili putokaz da ministarstvo odabere baš našu opštinu, istakao je Darko Bogosavljević predsednik opštine Bela Crkva.

Ministar Šarčević je obišao Oš „Dositej Obradović“, razgovarao je sa decom i nastavnicima. Direktor Andriano Juga upoznao ga je sa projektima za rekonstrukciju ulične fasade i za rešavanje problema sa grejanjem fiskulturne sale koja je najveća u opštini.

Usledila je poseta TŠ „Sava Munćan“ u kojoj je najviše bilo reči o dualnom obrazovanju s obzirom da se radi o srednjoj stručnoj školi. Direktor Željko Stamenković je između ostalog rekao da je prednost ove škole izbor obrazovnih profila koji brzo dovode do zapošljavanja.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Februar 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28