Divlje deponije na zaštićenom području

Autor :  Dec 18, 2017

Brojne zaštićene vrste životinja i ptica, koje se nastanjuju u predelu "Malog peska" kod Bele Crkve, ugrožene su zbog nesavesnih građana, koji ovo zaštićeno područje svakodnevno zatrpavaju đubretom.

Kako pišu Novosti, uklanjanje divljih deponija je Sizifov posao, jer se one iznova stvaraju, uprkos tome što je najavljeno da će protiv počinilaca biti podnete prekršajne prijave, ukoliko ih uhvate na delu.
 
Godinama su prirodnjačka udruženja i lokalna samouprava pokušavale da promene svest građana apelima i organizovanjem akcija čišćenja smetlišta, ali efekta nije bilo. 
 
- Do podne uklonimo jednu divlju deponiju, a tokom popodneva nikne nova. I tako ukrug, priča direktorka JKP "Belocrkvanski komunalac" Milica Vitomirov.
 
Ona objašnjava da su pre tri meseca, zahvaljujući projektu NSZ, koji se finansira iz IPA fondova, angažovali petoro čistača i jednog radnika za nadzor terena. Oni, dodaje, rade u otežanim uslovima, s obzirom na to da je reč o zaštićenom području, gde uklanjanje divljih deponija mora da se radi isključivo ručno.
 
- Iako zbog velike količine smeća imamo potrebu da angažujemo mašine, to ne smemo da uradimo, jer one ne smeju da prolaze travnatim površinama. Radnici sve đubre skupljaju ručno ili lopatama, pakuju ga u džakove i odnose do traktora, koji se vozi samo po atarskim putevima. Posao nije lak, ali pojedini Belocrkvani to ne znaju da cene, niti se pridržavaju ekoloških propisa, poručuje Vitomirova. 
 
Ovo preduzeće je zato tražilo i pomoć nadležnih, pa su se u očuvanje ove prirodne lepote uključili i pokrajinska inspekcija, Zavod za zaštitu prirode i Pokrajinski sekretarijat za urbanizam.
 
 
  1. Najnovije
  2. Najčitanije
Deda Mraz stiže vozom

Deda Mraz stiže vozom

Dec 14, 2018 32 Vesti

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Decembar 2018 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31