Efekti naplate parkinga u Beloj Crkvi: Manja gužva i punija kasa komunalnog preduzeća

Autor :  Dec 15, 2017

Naplata parking mesta i parking prostora zaživela je u Beloj Crkvi. Za sada se naplaćuje samo u prvoj zoni u kojoj ima 238 parking mesta od zgrade opštine do pijace i na obalama jezera. Parking prostor se nalazi kod autobuske stanice i katoličkog groblja. Taksisti imaju posebna obeležena mesta i korišćenje istih regulišu kroz taksu koju plaćaju lokalnoj samoupravi. Ove godine od naplate parkinga preostalo je novca za uređenje parking prostora, taj posao će biti obavljen na proleće.

Sistem održavanja i naplate parking prostora uveden je od 1. avgusta 2016. godine i bio je u nadležnosti JP Direkcija za izgradnju, a od ove godine je zbog pripajanja, u nadležnosti JKP „Belocrkvanski komunalac“. Naplata parking prostora direktan je prihod komunalnog preduzeća.

- Mi to pratimo, dobro funkcioniše. Neki tvrde da nije isplativo, a cifre pokazuju da i sada kada radimo samo prvu zonu i turističku imamo pokrivanje troškova prema operaterima, ljudima koji vrše kontrolu i naplatu, ali i ostatak koji omogućava da kupimo privremeni pokrivač – raster i da tako uredimo parking prostor i to svojom mašinom, što će biti znatno jevtinije. Nije tačno da se ukida naplata parkinga, opravdao je ovaj sistem svoje postojanje naročito u letnjim mesecima, kada se u Beloj Crkvi nalazi veliki broj posetilaca iz naše zemlje i Rumunije, kaže Milica Vitomirov, vd direktorka JKP „Belocrkvanski komunalac“.

- Naplata se ostvaruje na više načina, primarni prihod je preko mobilnih operatera, imamo satnu i dnevnu parking kartu, kao i povlašćene mesečne karte koje koriste stanovnici u ulici I oktobra na iznos od 300 dinara mesečno, dok je za lokale 600 dinara. Samo dvojica kontrolora uspevaju da obave posao, ali će od naredne godine trebati više lnjih. Zadržavanje do 15 minuta se toleriše, tek nakon tog perioda kontrolor sa PDA uređajem piše doplatnu kartu, kaže Šiman Irović poslovođa parking servisa JKP „Belocrkvanski komunalac“.

Posebna parking karta košta 700 dinara, za sada je naplata 40 % što je na osnovu proseka, prema informacijama iz regiona.

Izvor: Južni Banat

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Decembar 2018 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31