Opština Bela Crkva obeležila svoju slavu dan Svetog velikomučenika Dimitrija

Autor :  Nov 08, 2017

Opština Bela Crkva obeležila je danas svoju slavu dan Svetog velikomučenika Dimitrija.

Slava Bele Crkve dan Svetog velikomučenika Dimitrija- Mitrovdan obeležena je uz rezanje slavskog kolača u zgradi Organa opštinske uprave. Sveti Dimitrije je zaštitnik ove varošice u znak sećanja na 8.novembar 1918.godine kada je srpska vojska ušla u Belu Crkvu i oslobodila je.

Domaćini proslave bili su predsednici opštine i SO Darko Bogosavljević i Marjan Aleksić.

Dan Svetog velikomučenika Dimitrija u narodu poznatiji kao Mitrovdan posvećen je antičkom komandantu Soluna koji je stradao zbog širenja hrišćanstva. Mitrovdan je danas proslavljen u brojnim domovima u opštini Bela Crkva ali i u samoj opštini.

-Danas je slava svih belocrkvana, Svetog Dimitrija obeležavamo u znak sećanja na 8.novembar kada je  Bela Crkva oslobođena u Velikom ratu. Želim da se još dugo okupljamo u zdravlju i veselju na ovaj značajan dan, i da ćemo i u svim ostalim danima imati dobru saradnju u cilju dobrobiti stanovnika opštine, rekao je Darko Bogosavljević predsednik opštine Bela Crkva.

Osvećenje i rezanje slavskog kolača obavio je sveštenik Stefan Jovičić, koji se nakon rezanja kolača obratio okupljenima.-Neka je na zdravlje i na spasenje sečenje slavskog kolača. Čestitam svima koji se trude da Bela Crkva bude lepše mesto za život. Danas proslavljamo velikog ugodnika Božijeg i velikog mučenika Hristovog i veoma je lepo što se ugledamo na tako velike i svetle primere kao što je Sveti Dimitrije, i svakoga dana treba da se sećamo velikih mučenika. Izabrani ste od strane naroda da taj narod predstavljate i vodite, i činite to tako da možete mirno da završite dan, a Bog će to nagraditi. Na vama, i na svima nama je da se trudimo i da damo doprinos da naša sredina bude bolja.

Gradski hor „Bella musica“ kao i svake godine učestvovao je izvođenjem duhovnih kompozicija na obeležavanju slave.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Oktobar 2018 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31