Počela sa radom Kancelarija "Selo plus" novoformirane Lokalne akcione grupe Vršac, Bela Crkva i Plandište

Autor :  Nov 06, 2017

Popisivanjem protolola o saradnji sa predstavnicima Usteckog regiona (Republika Češka) i prezentacijom projekta Lokalne akcione grupe - partnerstva za teritorijalni ruralni razvoj u mikro regionu Vršac, Bela Crkva i Plandište, u Vlajkovcu frmirana je Lokalna akciona grupa, i zvanično počela sa radom Kancelarija "Partnerstvo za teritorijalni ruralni razvoj - SELO PLUS".

Reč je o projektu koji sprovodi Ustecki region i Udruženje Češka Beseda Vršac sa Gradom Vršac, i opštinama Bela Crkva i Plandište,  a finansira Češka razvojna agencija.
 

Želja predstavnika Lokalne Akcione Grupe Vršca, Bele Crkve i Plandišta, čije je sedište u Vlajkovcu, da na osnovu  češkog iskustva i znanja u radu Lokalnih akcionih grupa napreve strategiju razvija sela ovog regiona, programe i projekte kojima mogu da konkurišu kod domaćih Fondova koji su u partnerstvu sa EU programom IPARD .

- IPARD je pretpristupni program Europske unije,  čiji je osnovni cilj pomoć državama kandidatima i državama potencijalnim kandidatima za ulazak u EU, uskalđivanje normi i ispunjavanje uslova za za korištenje budućih EU fondova . Korisnici sredstava mogu biti poljoprivredna gazdinstva, individualni poljoprivredni proizvođači, zadruge, NVO, privatne firme,  javne institucije ili firme u vlasništvu države (do 25%)  koje poseduju ili su zakupci poljoprivrednog zemljišta, opštine i gradovi do 10 000 stanovnika, rekao je za portal eVršac, član Gradskog veća Miroslav Stupar.

Ovim projektom lokalna samouprava želi da primeni koncept dobre prakse iz Češke republika i na taj način omogući stanovnicima seoskih sredina jednake razvojne šanse kao i u samom gradu.

- U okviru projektnog delovanja fokusiraćemo se na modernizaciju poljoprivrednih gazdinstava, podršku turizmu, obnovu i razvoju sela, zaštitu i razvoj kulturnog nasleđa kao i podršku osnivanju i razvoju preduzeća, rekao je za portal eVršac,  član Gradskog veća Miroslav Stupar.

selo plus 2017 novembar vlajkovac

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Oktobar 2018 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31