Banatska soba privlači sve veći broj turista

Autor :  Avg 15, 2017

Brojne grupe školaraca u okviru ekskurzija posetile su Belu Crkvu poslednjih nekoliko nedelja. Minulog vikenda ovde su bili i gosti iz Ferijalnog saveza Smedereva, Smederevske Palanke i Novih Banovaca.oba.

Predstavnici Turističke organizacije opštine Bela Crkva su im predstavili turističke potencijale i manifestacije, a zatim su obišli crkvu Svetog Jovana Bogoslova, vidikovac i „Banatsku sobu“ Škole plus .

Škola plus „Dositej Obradović” oformirala je ovu sobu sa idejom očuvanja i negovanja lepe i bogate prošlosti južnog Banata, kao svojevrsan doprinos turističkoj ponudi Bele Crkve. Izašla je pred javnost sa stalnom postavkom, koja pruža sintetičku sliku multietničke prošlosti ovoga kraja. Izloženi predmeti svedoče o prožimanju i zajedničkom životu više kultura prisutnih na području Južnog Banata.

Knjiga utisaka je puna lepih emocija prenetih na papir - prava turistička zanimljivost, po rečima posetilaca. Ova kolekcija živo svedoči  o prošlosti Bele Crkve, ljudima, običajima i navikama. Izložba teži da probudi, posebno kod mladih naraštaja interesovanje za Belu Crkvu kao multikulturalnu tačku sa prošlošću, u kojoj se mešaju uticaji mnogih nacija: Slovena, Germana, Mađara, Rumuna, Turaka…

Posetom velikog broja turista iz zemlje i inostranstva ostvaruje ilj da se široj javnosti omogući sagledavanje segmenata kulturnog i istorijskog nasleđa, i o tome stvore individualna znanja, uvidom u materijalnu i duhovnu kulturu ovdašnjeg naroda.

Izvor: Dnevnik, V. H.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Jun 2018 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30