Vajari iz Japana, Meksika, Poljske na koloniji u Jasenovu

Autor :  Avg 15, 2017

Devetoro učesnika- vajara od Japana, Meksika, Poljske pa do Beograda učestvovalo je na 12.vajarskoj koloniji u Jasenovu, na plaži gat neposredno uz park skulptura u kom se dela trajno izlažu bez obzira na činjenicu da Karaš često plavi taj deo.

Kada neko nešto voli, ništa nije teško-staro je pravilo koje važi i u slučaju vajarske kolonije koja je osnovana pre 12 godina na inicijativu advokata Srpka Savića i ekološkog društva „Karaš“, a već godinama unazad ovu ideju podržavaju umetnici sa raznih kontinenata i svi ističu dobru organizaciju i gostoljubivost meštana Jasenova koji odavno koloniju vide i osećaju očima i srcima organizatora.

- Ove godine je organizacija bila zahtevnija nego inače, jer smo imali vajare  iz više zemalja, pa je i papirologije bilo više, ali imamo internacionalnu koloniju. Profesor Slobodan Savić i ja smo izuzetno zadovoljni delima koja su nastala, kaže vajarka i organizatorka kolonije Jovana Petković.

U parku skulptura naredne godine naći će se dela vajara Masumi Takešita iz Japana, Arhmana Hhambardžumjana iz Jermenije, profesora Milene Milošević i Uroša Ušćebrke iz Meksika, Katrine Sadrak iz Poljske i vajara iz Srbije Ane Lazić, Nenada Milovanovića, Milana Srećkovića i Tamare Dragan.

U okviru kolonije iz godine u godinu nastaju dela različitog likovnog izraza. Ove godine postavljeno je šest skulptura. Selektor kolonije Profesor Slobodan Savić je i čuveni restaurator, pa su skulpture bez obzira na vremenske uslove u odličnom stanju, a svake godine izrađuju se novi postamenti za dela sa prethodne kolonije.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Jun 2018 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30