U hram Svetog Jovana Bogoslova stigle ikone iz Rusije

Autor :  Jul 03, 2017

Nakon emisije o stradanju hrama Svetog Jovana Bogoslova u Beloj Crkvi, igumanija Snjetogorskog ženskog manastira posvećenog Rođenju Presvete Bogorodice , uz blagoslov arhimandrita Germogena, prikupila je 29 kopija velikih čudotvornih ikona iz Rusije, ali i nekih od naših ikona i poslala ih u Belu Crkvu.

U dogovoru sa Vladimirom Kasteljanovim predsednikom društva srpsko ruskog prijateljstva Natalija Valentinovna Roškina i Aleksandar Ivanovič Golomjodov došli su u hram Svetog Jovana Bogoslova sa velikim darom-ikonama velike istorijske vrednosti Snjetogorskog ženskog manastira posvećenog Rođenju Presvete Bogorodice iz Eparhije Pskovskaje.

- Tako se složilo po Božijoj promisli, da naši narodi srpski i ruski budu bliski jer su izašli iz istog korena, još je važnije da smo bliski po duhu. Kako je rekao naš veliki svetitelj Nikolaj srpski Velimirović, po imenu i prezimenu smo srbi i rusi, a po duhu Hristovi, i po tome je naša sudbina ista –služenje Hristu Bogu. Kako smo braća po Hristu, dokazali smo da smo braća i u radosti i kada treba priteći u pomoć. Preko nas grešnih Aleksandra i Natalije, naš manastir vam predaje ovaj skromni dar, ikone za bogosluženje i molitvu i naš Arhimandrit Germogen molio je da vam prenesemo poruku da smo dužni da se molimo jedni za druge, ruski narod za srpski, a srpski narod za ruski, rekla je Natalija Valentinovna Roškina.

- Velika je sreća da se od toliko hramova u svetu naša braća iz Rusije sete baš nas u maloj Beloj Crkvi, neka su srećni i Bogom blagosloveni. Zahvalni smo na brizi i pažnji, ovo je još jedan dokaz koliko su ruski i srpski narod povezani i duhovno jedinstveni. Čin prikupljanja ikona za potrebe bogosluženja u hramu pokazao je da nisu zaboravili na svoje svetinje van otadžbine. Ikone koje smo dobili podstrek da se više brine o hramu i u njega ulaže i sebe radi i radi dobrotvora hrama iz Rusije, rekao je jerej Stefan Jovičić.

Pukovnik Aleksandar Ivanovič Golomjodov bio već tri puta u Beloj Crkvi kao direktor kadetskog korpusa iz Voronježa. Kadetstvo će zauvek ostati jedna od neraskidivih veza Rusije sa Belom Crkvom.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Jul 2018 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31