Belocrkvanski spasioci najbolji u Vojvodini

Autor :  Jul 03, 2017

Služba spasavanja na vodi iz Bele Crkve najbolja je u Vojvodini. Na promociji spasilačkog sporta u Subotici prilikom demonstracija sedam veština spasilaštva čak u pet su bili najbolji i vratili se kući sa novim oksimetar aparatom. Više od 50 spasilaca brinuće ove godine o bezbednosti kupača na Belocrkvanskim jezerima, a za ovih par godina obuku je uspešno završilo čak 100 spasilaca.

Početkom juna u Beloj Crkvi obuku za nove spasioce održali instruktori iz Novog Sada. Obuku je uspešno završilo 20 spasilaca iz Bele Crkve i 2 iz Kačareva. U Subotici na promociji spasilačkog sporta povodom 20 godina spasilaštva na vodi u Srbiji belocrkvanima nije bilo ravnih.

-Naši spasioci su pokazali veliko znanje i snalažljivost u izvlačenju lutke sa dna, izvlačenjana obalu i u drugim segmentima. Najponosniji sam na to što su bili najbolji čak i u reanimaciji jer su radii sa defibrilatorom koji su prvi put koristili, a bili su najbolji sa 90% efikasnosti u reanimaciji, kaže Stefan Mijuca, koordinator službe spasavanja na vodi.

Rad spasilaca odvija se u dve smene. Pravilo je da se na kuli provodi 30 minuta, a potom se u toku radne pauze koja takođe traje 30 minuta, radi kod skakonica ili sa spasiačkom daskom. Odgovoran i nimalo lak posao na visokim temperaturama ipak privlači mlade. Jedan od novih spasilaca je i Dušan Talaja vaterpolista VK „Kinaliada“ iz Istanbula.

-Bilo mi je zanimljivo da budem sa drugarima, s obzirom da ovog leta ne bih ništa radio, odlučio sam da postanem spasilac . Ovako mogu da pomognem ljudima, mada svi želimo da do takvih situacija ne dođe. Malo sam se potrudio da savladam prvu pomoć, a veštine u vodi nisu problem, kaže Dušan.

Od osnivanja 2013.godine do danas spasioci iz Bele Crkve slove za najbolje u Vojvodini na osnovu mišljenja relevantnih službi i na osnovu rezultata, jer do danas nije zabeležen ni jedan slučaj utapanja. Posla ima uglavnom na obali, dolaze ljudi sa posekotinama, ujedima pčela, ili javljaju da su se deca izgubila, i sve se to rešava u najkraćem mogućem vremenu.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Jul 2018 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31