Članci poređani po datumu: Subota, 24 Februar 2018

Opština Bela Crkva potpisala je Protokol o saradnji gradova i opština u slivu Velike Morave i slivu gornjeg Dunava - Banatski vodotokovi u Skupštini grada Beograda, koji ima za cilj smanjenje rizika od elementarnih nepogoda.


Protokoli o saradnji obuhvatili su 12 opština i gradova duž sliva Velike Morave (Kragujevca, Jagodine, Požarevca, Batočine, Rače, Velike Plane, Smederevske Palanke, Žabara, Paraćina, Svilajnca, Varvarina i Ćićevca) i 19 lokalnih samouprava u slivu gornjeg Dunava - Banatski vodotoci (Ade, Alibunara, Bele Crkve, Vršca, Žitišta, Zrenjanina, Kanjiže, Kikinde, Kovačice, Kovina, Nove Crnje, Novog Bečeja, Novog Kneževca, Opova, Pančeva, Plandišta, Sente, Sečnja i Čoke).

Saradnja lokalnih samouprava uspostavljena je u cilju smanjenja rizika i prevencije posledica elementarnih nepogoda.

Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave rekao je da su nas katastrofalne poplave 2014. i 2016. godine naterale da se suočimo sa našom nespremnošću za takve vanredne situacije, kao i da razumemo posledicu neinvestiranja u odbrambene kapacitete.

Dodao je da se, ipak, pokazalo koliko smo snalažljiv i uporan narod: "Izašli smo odlučni da ćemo naredne vanredne situacije, izazvane elementarnim nepogodama dočekati spremniji i započeti zajedno aktivnosti na otklanjanju uzroka klimatskih promena na lokalnom nivou".

Ružić je poručio da će biti napravljen odgovarajući zakonski okvir za tu saradnju duž slivova, a posebno u pogledu raspolaganja ljudskim i finansijskim resursima za međuopštinsku saradnju.

"Dobili smo lokalne šampione smanjenja rizika od katastrofa", istakao je Ružić i zahvalio na pomoći SKGO, EU, UNDP i Organizaciji za hranu i poljoprivredu pri UN i Svetskoj banci.

Na svečanosti je obeležena i godišnjica potpisivanja protokola o saradnji gradova i opština sliva Zapadne Morave i sliva Kolubare i predstavljeni rezultati te inicijative, realizovane sa idejom smanjenja rizika i prevencije posledica elementarnih nepogoda.

Objavljeno u Vesti

Ministarstvo unutrašnjih poslova Sektor za vanredne situacije, izdalo je upozorenje za javnost, na opasne vremenske prilike  za područje Republike Srbije.


Imajući u vidu prognoze RHMZ za područje Republike Srbije, da se na celom području zemlje očekuju snežne padavine i niske temperature u periodu od 25.02.  do 01.03.2018. godine (u jutarnjim satima umeren, lokalno i jak mraz, u većini mesta -12 do -5 C, a najviša dnevna temperatura od -6 do -2 C). 

S obzirom da se na području cele Republike Srbije  očekuju ledeni dani uz jak  vetar i uvećanje snežnog pokrivača od 5 do 10 cm na severu, a za 10-20 cm u ostalim predelima, a na planinama  lokalno i više, Štab za vanredne situacije na teritoriji Grada i naseljenih mesta, preduzeće sve aktivnosti u sprovođenju operativnih i preventivnih mera na zaštiti, a u saradnji sa nadležnim inspekcijskim i komunalnim službama preventivno će obići kritične lokacije.

Objavljeno u Vesti